8 квітня 2024, 15:00, Посівна

У господарстві на Запоріжжі під обстрілами сіють соняшник

Про це повідомляє Суспільне.

Фермерське господарство знаходиться в кількох кілометрах від лінії фронту, цьогоріч сіятимуть соняшник. Для цього на площі в 48 га розпочали ущільнювати ґрунт і видаляти бур’яни.

«Це перша культивація, і десь в кінці квітня — початку травня, залежновід погодних умов, буде ще одна, передпосівна і тоді вже буде сіятись. Наша зона висівається десь 50-55 тисяч на гектар насінин», — розповів фермер.

Вже за місяць одне поле буде готове під сівбу соняшника, каже аграрій. А на інших сіятимуть кукурудзу, пшеницю, ячмінь та ріпак.

Нині на господарстві у Івана працює 8 людей. З 800 га землі обробляти зараз Іван може 500. Решта — або замінована, або на лінії зіткнення, каже чоловік. За час повномасштабної війни, говорить аграрій, зазнав мільйонних збитків.

«Ну, все вимірюється в десятки мільйонів гривень. Прямі і не прямі збитки. Тому що були і поля не оброблені, і ріпак висипався, і поля були горілі, і пшениці багато згоріло, і ячменя», — каже Іван.

Деякі поля під регулярними обстрілами росіян. Тож чимало часу витрачається на обстеження землі та встановлення, чи безпечні ті самі залишки снарядів.

Нагадаємо, через бойові дії в «Росток Холдинг» лише зараз приступили до збирання кукурудзи врожаю-2023.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com