1 травня 2022, 10:30, Україна

Посівам озимого ріпаку на Черкащині загрожує ріпаковий квіткоїд та інші шкідники

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Зазначається, що зимують шкідники на поверхні ґрунту під опалим листям або рослинними рештками на узліссі, в садах, парках. У квітні — на початку травня жуки розселяються на квітки дикорослих рослин, згодом переміщуються на капустяні культури. Шкідник масово заселяє озимий рiпак пiд час бутонiзацiї. Жуки i личинки виїдають органи бутонiв i квiток, спотворюючи їх і викликаючи опадання. При слабкому пошкодженні утворюються виродливі стручки з низькими врожаєм та якістю насіння.

Також продовжується заселення озимого ріпаку прихованохоботниками, хрестоцвітими блішками. У подальшому рослини заселятимуть: капустяний стручковий комарик, капустяна попелиця, білани, оленка волохата та інші шкідники.

Тому в міру заселення посівів озимого ріпаку шкідниками і досягнення ними порогів шкодочинності прихованохоботниками — 5-6 жуків/рослину, ріпаковим квіткоїдом — 2-3 жуки/рослину, хрестоцвітими блішками — 5 жуків на м², капустяною попелицею — 60 особин/рослину, комариком капустяним стручковим — 1 яйцекладна самиця на 4 рослини, обмежують їх чисельність, застосовуючи інсектициди згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Читати по темі: Озвучено універсальне рішення проти шкідників зернових, ріпака та плодових

Рекомендовані препарати на основі таких діючих речовин:

Застосовуючи засоби захисту рослин, варто пам'ятати:

  • захисні заходи слід проводити в тиху безвітряну погоду, в ранкові та вечірні години;
  • не менше як за дві доби про час та місце проведення обробки необхідно обов`язково попереджувати голів ОТГ, старостів сіл і селищ, населення села та пасічників;
  • на оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.