25 квітня 2022, 14:00, Україна

Шкідники зернових в Україні заселяють до 35% площ — звіт Держпродспоживслужби

Про це інформує Держпродспоживслужба.

Зазначається, що личинки хлібної жужелиці та гусениці озимої совки старших віків доживлюються у посівах озимини переважно в Лісостепу, подекуди Степу, де за чисельності 0,3-1, в осередках 2 екз. на м² пошкодили до 3% рослин. У Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській областях від 2 до 10% личинок та гусениць фітофагів закінчили живлення.

Хлібні блішки, п’явиці, злакові попелиці, цикадки в допороговій чисельності на 3-27% обстежених площ пошкодили від 1 до 12% рослин озимих ячменю, пшениці та жита. Відбувається літ чорної пшеничної, гессенської, шведських злакових мух.

У Запорізькій, Одеській, Хмельницькій та Чернівецькій областях сходи ярого ячменю заселяють та пошкоджують дротяники, злакові блішки та п’явиці. Вони в допороговій чисельності на 2-35% обстежених площ пошкодили до 6% рослин.

Читати по темі: Оптимізація виробництва в умовах війни: поради фахівців

«Захисні заходи проти вищевказаних фітофагів необхідно проводити рекомендованими інсектицидами шляхом обприскування крайових смуг або всуціль посівів за перевищення ЕПШ (хлібних блішок 30-50, жуків п’явиць 10-30 на м², злакових мух 40-50 екз. на 100 п.с.)», — зазначають експерти Держпродспоживслужби.

У звітному періоді зниження температури повітря як у нічний, так і у денний час не сприяли активному перельоту клопа шкідливої черепашки на поля. Клоп знаходиться переважно в лісосмугах на листовій підстилці, подекуди в Запорізькій та Кіровоградській областях зафіксовано початок ним заселення посівів озимих зернових. Шкідник у кількості 0,3-1 екз. на м² виявлений у прикрайових смугах, що безпосередньо межують з місцями зимівлі.

Клоп шкідлива черепашка перебуває у задовільному фізіологічному стані. В подальшому, за настання стійкої теплої погоди з середньодобовими температурами 12-14℃, макс. 18-20℃, варто очікувати активного перельоту фітофага на площі озимих культур. Першими пробуджуються та вилітають на посіви самці, а самиці — пізніше на 5-7 днів, залежно від погоди. Пошкодження клопами рослин у фазі кущіння спричиняє пожовтіння та відмирання центрального листка, на початок виходу рослин в трубку — загибель центрального стебла. Заселення посівів шкідником буде розтягнутим в часі, цьому сприяють різкі коливання температури повітря.