6 квітня 2022, 13:30, ЗЗР

Експерти розповіли, як боротись з підгризаючими совками на посівах озимих культур

Про це повідомила прес-служба бренду DEFENDA на власній Facebook-сторінці.

«Озима совка — один із найнебезпечніших шкідників сільськогосподарських культур, особливо сходів. Даний шкідник відноситься до всеїдних і її гусениці загрожують як озимим культурам: пшениця, ячмінь, жито, ріпак, так і ярим — пшениця, ячмінь, горох, цукрові буряки, соняшник, кукурудза, соя, ріпак, овочеві культури», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у фазу появи сходів гусениці підгризають стебла молодих рослин, через що ті зазвичай гинуть. Встояти вдається тільки тим рослинам, які отримують незначні пошкодження під час проростання. Посіви, що пошкоджуються у більш пізні фази розвитку, потребують додаткового фунгіцидного захисту, так як через відкриті тканини проникає інфекція різних хвороб.

«Шкодочинність озимої совки досить відчутна особливо у культур, які висіваються широкорядним способом, оскільки одна гусінь за ніч може знищити до 10-15 рослин», — наголошують фахівці.

Читати по темі: Аграріїв Черкащини попередили про активізацію шкідників у посівах озимих культур

Загальні втрати через цього шкідника можуть сягати 50% і більше, а в деяких випадках посіви необхідно буде взагалі пересівати.

Як зупинити шкідників:

  • постійний моніторинг полів на наявність шкідників;
  • захист насіння за рахунок інсектицидної доробки;
  • найбільший ефект від хімічного захисту отримуємо коли застосовуємо його проти гусениць молодшого віку;
  • гусениці ведуть прихований спосіб життя і харчуються переважно вночі, тому заходи хімічного контролю також необхідно планувати на такі години.

Щоб захистити посіви від совки, DEFENDA пропонує наступні інсектициди (застосування по вегетації рослин):

Також можна задіяти бакові суміші Октант (тіаметоксам, 250 г/кг) 0,15 кг/га + Циркуль (лямбда-цигалотрин 50 г/л) 0,1кг /га.