17 лютого 2022, 12:30, Україна

Держпродспоживслужба провела фітосанітарну перевірку посівного матеріалу та зерносховищ

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

«За результатами проведених аналізів у Полтавській, Тернопільській, Львівській, інших областях виявлено, що насіння ярих зернових та зернобобових культур заражене аскохітозом, бактеріозом, гельмінтоспоріозом, септоріозом, фузаріозом, пліснявінням, в межах 0,5-3,2%», — зазначають експерти.

Це свідчить про необхідність оздоровлення посівного матеріалу навесні (за 2-3 тижні до сівби) шляхом протруювання його препаратами відповідного спектра дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

Читати по темі: До 4% посівів озимих культур в Україні уражено збудниками різних хвороб

За результатами перевірки в зерносховищах виявлена зараженість їх комірними шкідниками. В окремих партіях насіннєвого ячменю та пшениці (Вінницької, Тернопільської, Хмельницької обл.) виявлено 1-2 екз. на кг зерна комірних довгоносиків та кліщів.

В партіях фуражного зерна облікується 1-3 кліщів на кг, стільки ж борошняних хрущаків та горохового зерноїда.

«Контроль за станом збереження зерна та зернопродуктів варто проводити постійно і в разі виявлення живих комірних шкідників приступити до обеззаражування збіжжя через фумігацію дозволеними препаратами відповідно до діючої рекомендації», — нагадують фахівці Держпродспоживслужби.