5 листопада 2021, 12:30, Україна

До 22% посівів озимих зернових уражено ринхоспоріозом та іншими хворобами

Також посіви озимого ячменю хворіють на гельмінтоспоріоз, який відзначається на 1-6% рослин. Опади, що пройшли на початку листопада та підвищена вологість повітря сприятимуть подальшому розвитку хвороб.

Переважно у центральних та західних областях борошнистою росою, септоріозом, кореневими гнилями охоплено 1,5-8% рослин озимих пшениці та жита. Іржа виявлена на 2% рослин озимих зернових у Тернопільській області.

Читати по темі: Посуха в Україні набуває критичних значень

В сонячні, теплі дні на 5-18% площ озимих зернових відбувався літ злакових мух та відмічалась шкідливість відроджених личинок на 0,5-4 макс. 5% рослин по стерньових попередниках у Донецькій та Запорізькій областях. Скрізь злаковими попелицями, блішками, цикадками та іншими шкідниками було пошкоджено 1-6% рослин.

В усіх агрокліматичних зонах у посівах озимої пшениці, розміщеної після стерньових попередників, триває живлення личинок хлібної жужелиці, яка за чисельності 0,5-2 екз. на 1 м² пошкодила 1-4,5% рослин (Дніпропетровська, Донецька, Закарпатська, Запорізька, Полтавська, Харківська, Одеська обл.).

На 5-22% озимих культур, гусениці озимої совки за чисельності 0,5-2 екз. на 1 м² пошкодили до 1-8% рослин (Запорізька обл.). За надпорогової чисельності (2-3 і більше личинок жужелиці, гусениць озимої совки на 1 м²) та температури повітря не нижче +5°С озимі зернові у фазу кущіння захищають через осередкові чи всуціль полів обприскуванням дозволеними препаратами.