5 вересня 2021, 08:00, Україна

У Держпродспоживслужбі озвучили прогноз фітосанітарного стану озимих культур

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Шкідлива дія попелиць зумовлена висмоктуванням поживних речовин із рослин, що пригнічує їх ріст і розвиток, а також токсичною дією слини, яка вводиться комахою в рослини під час харчування. А головне, попелиці — переносники вірусних хвороб типу мозаїк та карликовості з хворих рослин, переважно бур’янів, на культурні посіви.

Характерна ознака пошкоджень цикадками — жовто-фіолетове забарвлення листків сходів озимини, пригнічення розвитку рослин. Цикадки — переносники вірусних хвороб рослин типу мозаїки. У фази від сходів до кущіння озимих найнебезпечніші злакові мухи, значна частина пошкоджених ними рослин відмирає. У рослин, які вижили, знижується зимостійкість.

Озвучено перші результати фітосанітарного аналізу сходів озимого ріпаку
Читати

При розміщенні озимих зернових після стерньових попередників набудуть значного поширення, інтенсивного розмноження та підвищеної шкідливості личинки хлібного туруна (жужелиці). Личинки, що відроджуються від серпня до настання приморозків, живучи в нірках верхнього шару ґрунту, живляться вночі листочками сходів падалиці, а згодом і озимини на поверхні ґрунту, а вдень затягують їх у нірки і об'їдають. Пошкоджені личинками хлібної жужелиці листки пшениці мають змочалений вигляд. Тривалість пошкодження рослин озимих культур восени залежатиме від вологості грунту. За посухи личинки будуть живитися 15-25 днів, за вологої осені — до 100 днів. Живлення личинок припиняється за зниження температури до мінусової (0…-5℃).

 

«Для запобігання пошкоджень озимини жужелицею слід дотримуватися сівозміни з виключенням стерньових попередників під озимі зернові культури», — наголошують фахівці Держпродспоживслужби.

Читати по темі: В Україні значно затримується сівба озимих культур, — зміна клімату

Також у посівах зернових культур розмножуватимуться та істотно шкодитимуть багатоїдні комахи, більшість із яких знаходяться у ґрунті, а саме: підгризаючі совки (озима, оклична) та дротяники (також несправжні, зокрема мідляк широкогрудий).

Характер і розмір пошкодження гусеницями підгризаючих совок залежатиме від їх віку та фази розвитку культури. Відчутної шкоди фітофаги завдаватимуть пізнім, недружнім сходам культури, які не мають сформованого вузла кущення. Пошкодження найчастіше починається з країв поля і поширюється на ньому плямами, які надалі утворюють суцільні «плішини», подекуди великих розмірів. Загроза з боку цієї групи шкідників зростатиме за відсутності передпосівної культивації на площах ранніх строків сівби озимих.

По сходах озимини за перевищення порогу шкодочинності шкідниками: цикадками (50-150 особин на 1 м²), злаковими попелицями (5-10 особин на рослину), пшеничною, гессенською та шведською мухами (30-50 на 100 помахів сачком), підгризаючими совками (понад 2 – 3 гусениці на 1 м²), хлібним туруном (2-3 личинки на 1 м²) проводять крайові або суцільні обробки посівів, застосовуючи інсектициди згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».