26 серпня 2021, 11:00, Україна

До 13% качанів кукурудзи в Україні пошкоджено стебловим метеликом

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

У Степу, Лісостепу подекуди Поліссі на 10-25% обстежених площ культури гусеницями бавовникової совки пошкоджено 2-5% рослин та 1-15% качанів (Дніпропетровська, Закарпатська, Київська, Луганська, Миколаївська обл.).

Також на кукурудзі в допороговій чисельності на 7-20, макс. 41% рослин (на необроблених полях) розвиваються та шкодять цикадки, попелиці, польові клопи, блішки.

Західного кукурудзяного жука виявлено в Закарпатській, Івано-Франківській та Тернопільській областях на 10-18% площ, з чисельністю 1-3 екз. на рослину.

Читати по темі: Інженерні мікроби здатні замінити ЗЗР та знизити обсяги використання азоту на 50%

Скрізь у посівах культури сільськогосподарських підприємств і індивідуальних господарств значного розвитку та поширення набув гельмінтоспоріоз, яким охоплено 2-22% рослин у Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Черкаській та Чернігівській областях.

Іржею охоплено 5-8% рослин (Київська обл.), пухирчатою сажкою — 0,5-9% (Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Кіровоградська, Київська, Львівська, Полтавська, Сумська, Харківська, Чернігівська обл.) та летючою — осередково 1-3% рослин.

У господарствах Тернопільської області 1-11% рослин уражено стебловою гниллю. Фузаріозом уражено 1-2% (Полтавська обл.) рослин.