30 червня 2021, 08:00, Україна

В Україні на посівах сільгоспкультур розпочався літ совки-гамми

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Гусениці багатоїдні, живляться  листям, бутонами, квітками, зав’язями понад 300 видів рослин. Листя скелетують, обгризають з країв, прогризають дірки.

Забарвлення гусениць зеленувато-жовте або зелене. Має вісім поздовжніх білуватих ліній на спині та блідо-жовту смужку по боках. Черевних ніг — три пари. Розвиток гусениць триває 16-24 доби. За цей час вони линяють чотири рази і досягають 32 мм. При пересуванні гусениці совки-гамми петлеподібно вигинаються. Вони можуть масово мігрувати з одного поля на інше.

У разі перевищення гусеницями совки-гамми та іншими гусеницями листогризучих совок порогу шкодочинності — 2-3 екземпляри на 1 м² рекомендується проводити обробки інсектицидами з діючими речовинами:

Ефективні суміші піретроїдних і фосфорорганічних препаратів у половинних нормах їх витрат. Обробки проводять увечері, коли гусінь харчується на рослинах. Проти гусениць совок першого-другого віку застосовують і біологічні препарати.

Читати по темі: Експерт розкрив особливості боротьби з шкідниками полів: моніторинг та знищення

Совка-гамма на території області залежно від агрометеорологічних умов розвивається у 2-3 поколіннях.

Обмежить поширення совок дотримання посівів і парових полів чистими від бур’янів, знищення бур’янів уздовж доріг. Глибока зяблева оранка полів, заселених гусеницями совок. Міжрядні обробки просапних культур. Випуск яйцеїда-трихограми у період масового відкладання яєць метеликами совок.

Фахівці Держпродспоживслужби нагадують, що обробки пестицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранкові та вечірні години. Не менше як за дві доби необхідно обов`язково попереджувати голів ОТГ, старостів сіл і селищ, населення села та пасічників про час і місце проведення обробок. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.