8 червня 2021, 14:00, ЗЗР

Названо особливості застосування страхових гербіцидів у Північно-Центральному регіоні

Про це розповів менеджер з технічної підтримки «UKRAVIT» Роман Ракша, йдеться у матеріалі «Особливості застосування страхових гербіцидів у різних регіонах України».

«Соняшника на території України сьогодні висівається понад 6 млн га. Насичення сівозміни цією культурою, в тому числі вирощування соняшника як монокультури, призводить до розповсюдження та накопичення хвороб і шкідників цієї культури, а також поширення бур’янів. Наприклад, у Черкаській і Кіровоградській областях розповсюджений вовчок соняшниковий, і щоб призупинити його поширення, аграрії використовують гербіцид Генезис. В посівах соняшника, стійкого до трибенурон-метилу, із великою забур’яненістю амброзією чи лободою доцільно використати гербіцид Голд Стар. На полях, де дотримуються структури сівозміни (що в наших умовах зробити досить важко), висівається класичний соняшник із високим потенціалом врожайності, і за сприятливих погодних умов добре працює ґрунтова схема, завдяки чому можна отримати щедрий врожай», — наголошує Роман.

При виборі страхового захисту для кукурудзи також варто звернути увагу на забур’яненість посівів, яка культура буде висіватися після кукурудзи, і який рівень врожайності планують отримати в господарстві. Нині агровиробнику доступний дуже широкий вибір гібридів для кукурудзи, але для реалізації потенціалу врожайності кожному гібриду необхідно створити сприятливі умови.

Читати по темі: В UKRAVIT розповіли, як захистити соняшник від бур’янів: гербіцидні рішення

При виборі страхового гербіциду спеціалісти рекомендують звернути увагу на фазу росту культури. Якщо це потужний гібрид, який має високу потенційну врожайність, то він вимагає обов’язкового внесення ґрунтових гербіцидів і толерантного страхового захисту, наприклад, застосування препарату Міладар Дуо.

«Основною перевагою цього гербіциду є те, що він може застосовуватись з 3 листка культури і по 8-ий листок, інколи до 10-го включно. Цей продукт я називаю «форс-мажорним», оскільки якщо через погодні умови, поломку техніки чи певних інших причин аграрій не встиг своєчасно внести страховий гербіцид, то широке технологічне «вікно» застосування Міладар Дуо дозволить виправити цю ситуацію. Цей продукт відмінно контролює злакові та дводольні бур’янами, а також падалицю соняшника, стійку до трибенурон-метилу та імідазолінонів. І при цьому (при дотриманні норм і регламентів внесення) препарат є толерантним до рослин кукурудзи. Він вноситься в нормі 1,5 л/га + прилипач Тандем, 0,15 %. Ще однією перевагою цього гербіциду є наявність ґрунтової дії: тобто, якщо у ґрунті буде наявний запас вологи, він стримуватиме появу наступних хвиль сходів дводольних бур’янів», — додав менеджер компанії.

Також для кукурудзи в якості страхового захисту можна застосувати Агент у нормі 0,4-0,6 л/га, який потрібно вносити з 3 по 7 листок у поєднанні з препаратами Міладар або Тівітус. Така суміш дозволить ефективно знищити дводольні та злакові види бур’янів. На культурі також можна використати гербіцид Диво Н (д.р. дикамба) у нормі від 0,5 л/га, але вноситься він у фазу від 3 до 5 листків кукурудзи.

Класична соя, як відомо, потребує великої кількості тепла та вологи. Як зазначив Роман, ті аграрії, які відмовляються від ґрунтових схем на сої, в більшості випадків програють по врожайності, оскільки до фази внесення страхових гербіцидів бур’яни вже створять велику конкуренцію культурі за світло, простір, вологу та елементи живлення.

«Тож за належного ґрунтового захисту для першого страхового внесення варто звернути увагу на препарат Флагман у нормі 2-3 л/га. Або ж додати до нього гербіцид Формула у нормі 8 г/га, а вже до суміші — ПАР Тандем. Можна також застосувати відразу комплексне рішення — гербіцид Флагман Екстра (д.р. бентазон, ацифлуорфен), який можна вносити від примордіального листка до 3-4 трійчастого листка. Він відмінно працюватиме по амброзії, лободі, падалиці соняшника, однак не варто змішувати його з іншими гербіцидами та добривами. По однорічним і багаторічним злаковим бур’янам у посівах сої можна внести гербіциди Квін Стар Макс або Селеніт Макс», — додав фахівець.

Читати по темі: Фахівці UKRAVIT розповіли про особливості післясходового гербіцидного захисту сої

 

Враховуючи те, що наразі соя часто висівається після соняшника, в посівах є проблема із падалицею соняшника. Щоб вирішити цю проблему, варто віддати перевагу гербіциду Командир. Також цей препарат стане оптимальним рішенням проти амброзії, що вже переросла, але варто брати до уваги, яку культуру будуть висівати восени.

«У більшості випадків, якщо агроном працює в полі, бачить проблему і шляхи її вирішення, проблем із внесенням гербіцидів та інших препаратів не виникає. Рішення має приймати агроном на місці, адже в іншому випадку господарство може отримати недостатньо ефективне чи несвоєчасне вирішення проблеми або й навіть її нівелювання», — зауважив спеціаліст.

Серед загальних рекомендації застосування страхових гербіцидів у посівах соняшника, кукурудзи, сої Роман виділяє наступне:

  • дотримуйтесь фаз внесення;
  • дотримуйтесь норм внесення;
  • дотримуйтесь якості внесення — налаштування обприскувачів;
  • дотримуйтесь регламентів приготування робочих сумішей;
  • зважайте на фази росту культур і бур’янів;
  • зважайте на якість води, що використовується при приготуванні робочих розчинів.

Особливо важливим фактором в якісному використанні ЗЗР є вода. Дослідження «Інституту здоров’я рослин» свідчать про те, що за останні 3-5 років якість води на території України суттєво погіршилася. Для максимальної дієвості робочого розчину якісні показники води варто знати та контролювати, а також застосовувати спеціальні препарати для їх корекції — Айворі, Айворі Плюс.