7 червня 2021, 17:00, Україна

Озвучено результати моніторингу фітосанітарного стану посівів олійних культур в Україні

Про це інформує Держпродспоживслужба.

Від 2 до 25% рослин сої пошкоджені бульбочковими довгоносиками, попелицями. У Житомирській, Полтавській, Рівненській та Чернівецькій областях 1-4% рослин сої хворіють на бактеріоз, фузаріозну кореневу гниль, септоріоз.

У посівах соняшнику продовжує розвиватись та шкодити геліхризова попелиця, яка на 8-23% обстежених площ за чисельності 5-10 екз. на рослину заселила 2-15% рослин. Осередково шкодять піщаний мідляк, клопи сліпняки, гусениці лучного метелика, підгризаючих та листогризучих совок. Продовжується живлення сірого бурякового довгоносика, який щільністю 0,1-1 екз. на 1 м² слабко пошкодив 3-13% рослин (Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Черкаська, Чернігівська, Хмельницька, Херсонська обл.). Погодні умови сприяють розвитку пероноспорозу та фомозу яким у Кіровоградській, Полтавській та Херсонській областях на 2-8% обстежених площ уражено 1-3% рослин.

Читати по темі: Опубліковано фітосанітарний аналіз посівів ярих культур, — Держпродспоживслужба

Рослини ярого ріпаку пошкоджують ріпакові квіткоїд, насіннєвий прихованохоботник. У посівах озимого ріпаку продовжують живитися личинки капустяної стучкової галиці, прихованохоботників (стеблового капустяного та насіннєвого), де ними заселено 2-15% рослин у слабкому та середньому ступенях. Капустяною попелицею заселено 1-6% рослин. Альтернаріозом, пероноспорозом, фомозом охоплено 2-10% рослин.