7 червня 2021, 14:00, Україна

До 10% посівів кукурудзи пошкоджено шкідниками, — Держпродспоживслужба

Кукурудзу пошкоджують ґрунтові шкідники (дротяники, личинки хрущів), хлібні блішки, злакові мухи, попелиці, осередково жуки піщаного мідляка. Ними в допороговій чисельності пошкоджено 2-10% рослин. У господарствах Полтавської області на 10% обстежених площ кореневими гнилями уражено до 4% рослин.

Скрізь на 2-15% рослин гороху розвиваються бульбочкові довгоносики, горохова попелиця, зерноїд, трипси, відмічено літ горохової плодожерки. 1-8, макс. 12% (Київська, Житомирська, Чернігівська, Хмельницька обл.) рослин уражено кореневими гнилями, аскохітозом. Осередково у Київській та Чернігівській областях від 3 до 9% рослин уражено пероноспорозом.

Читати по темі: Фітосанітарні сертифікати в Україні будуть переведені в цифровий формат

В посівах цукрових буряків продовжують шкодити бурякові довгоносики (звичайний та сірий), за чисельності 0,3-2 екз. на 1 м² ними  пошкоджено 10-15, макс. до 33% рослин (Київська обл.), личинки бурякової мінуючої мухи, подекуди бурякові щитоноски, блішки, піщаний мідляк, гусениці совок.

Буряковою листковою попелицею на 25-31% обстежених площ заселено 2-6% рослин. У Вінницькій, Волинській, Київській, Рівненська, Івано-Франківській, Сумській, Тернопільській та Чернігівській областях 1-5% рослин охоплено коренеїдом. Посіви буряків захищають від бурякових листкової попелиці та мінуючих мух (ЕПШ відповідно 10 і 30% заселених рослин і 3-5 личинок на рослину), інших сисних шкідників дозволеними до використання інсектицидами.