18 травня 2021, 08:00, ЗЗР

У Держпродспоживслужбі розповіли як захистити плодові дерева від шкідників

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

На Черкащині розпочався літ метеликів яблуневої плодожерки. Обмежують чисельність метеликів застосуванням феромонних пасток і харчових пасток — приманок наповнених солодкою рідиною (квас, компот, сік та інш.) з додаванням дріжджів.

Феромонні пастки розвішують у середині крони дерев з західної сторони так, щоб торцові частини були звернені в напрямку основних вітрів на висоті ¾ крони. Пастки приманки розміщують біля дерев.

Обробітки інсектицидами проводять при відродженні гусениць, яке розпочинається для яблуневої плодожерки за суми температур 190-280℃, тобто приблизно 8-10 теплих днів.

Шкідники ріпаку та зернових розпочали міграцію полями України: рекомендації по захисту
Читати

Розпочався літ вишневої мухи, шкідника черешень і вишень. Масовий літ мух припаде на цвітіння акації. У період льоту мух можна використовувати пастки — прив’язані до дерева скляні або пластикові банки, заповнені солодкою рідиною; жовтий картон з нанесеним клеєм, який довго не твердне на повітрі. Після цвітіння дерев за потреби застосовують інсектициди згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»

У багаторічних травах відмічено початок льоту метеликів совки гамми І-ого покоління. Фітофаг з польових культур пошкоджує льон, коноплі, буряки, соняшник, картоплю, бобові та зернобобові, кукурудзу тощо. Серед чинників, що регулюють чисельність совок, застосовують яйцеїда — трихограму.

А на сходах картоплі ранніх сортів спостерігається вихід на поверхню колорадського жука.

Обмежують поширення і шкодочинність колорадського жука застосуванням інсектицидів, дозволених до використання в Україні. Обробітки проводять  в разі заселення жуком 10% рослин та  за появи личинок першого — другого віків в чисельності 10-20 екз на кожній з 8-10% заселених рослин. Баклажани, помідори, перець слід обробляти при заселенні фітофагом 5% рослин.

Читати по темі: До 20% дерев у садах України уражено моніліозом, клястероспоріозом та кокомікозом

Для обробітку в приватному секторі проти колорадського жука застосовують інсектициди:

Застосовуючи засоби захисту рослин, варто пам`ятати, захисні заходи слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.