17 травня 2021, 09:30, Україна

Опубліковано звіт по поширенню шкідників на полях ярих зернових культур

Триває заселення посівів гороху бульбочковими довгоносиками, які за чисельності 1-4, макс. 7-10 екз. на 1 м² (Донецька, Київська обл.) пошкодили 3-10% рослин культури. Розпочалось активне заселення рослин гороховим зерноїдом і попелицею. Захист гороху передбачено під час бутонізації-цвітіння за встановлених порогів. Комплекс шкідників (довгоносики, клопи, попелиці) повсюди має місце в багаторічних бобових травах.

У посівах цукрових буряків шкодять звичайний та сірий бурякові довгоносики. Ними за чисельності 0,1-2 екз. на 1 м² в крайових смугах посівів Вінницької, Житомирської, Київської, Хмельницької, Чернігівської областей, пошкоджено 0,5-3% рослин буряків, переважно за слабкого ступеню. Також живляться на рослинах культури бурякові блішки, крихітка, подекуди піщаний мідляк, щитоноски. Господарства застосовують інсектициди у вогнищах підвищеної чисельності шкідників. Коренеїдом уражено 0,4-2% рослин (Вінницька, Київська, Тернопільська обл.). Поширення коренеїда в посівах буряків обмежують через міжрядні рихлення в залежності від ущільнення ґрунту.

Читати по темі: Аграріям розповіли про біологічні та хімічні методи боротьби з томатною міллю

Рослинам соняшнику завдають шкоди cірий буряковий та південний довгоносики (переважно заселені прикрайові смуги), які за чисельності 0,1-1 екз. на 1 м² пошкодили 1-5, макс. 18% рослин (Київська обл.) у слабкому ступені. Піщаним мідляком на 8-20% обстежених площ, за чисельності 0,1-2, макс. 5 (Херсонська обл..) екз. на 1 м² пошкоджено 2-12% рослин у слабкому ступені.

На 100% обстежених посівів льону у Львівській області харчується льонова блішка.

Повсюди продовжується заселення та пошкодження ранньої картоплі колорадським жуком. Чисельність імаго шкідника становить від 0,5 до 2-5 екз. на рослину, чисельність яйцекладок 0,5-2 екз. на рослину. В південних областях Степу відроджуються личинки, які за чисельності 3-5 екз. на кущ пошкодили 2-3% рослин у слабкому ступені на 25% заселених кущах. На хрестоцвітих культурах розвиваються та шкодять хрестоцвітні блішки, клопи, капустяна муха. На цибуліцибулева муха.