30 квітня 2021, 17:00, Україна

Озвучено результати фітосанітарного аналізу посівів озимого ріпаку

Озимий ріпак заселяє ріпаковий квіткоїд за чисельності 1-7 екз. на рослину, який пошкодив 5-15% рослин у слабкому ступені. Повсюди відмічається заселення крайових смуг полів та пошкодження хрестоцвітними блішками, прихованохоботниками, ріпаковими пильщиком, мідляком, оленкою волохатою.

Розпочалося крайове заселення площ озимого ріпаку ріпаковим квіткоїдом за чисельності 1-3 екз на рослину заселено 2% рослин на 7% площі. Подекуди виявлено літ капустяного білана. Більшість ріпакосійних областей рослини хворіють на пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, бактеріоз, осередково виявлено циліндроспоріоз. За перевищення показників ЕПШ проти шкідників доцільно провести обробки дозволеними до використання препаратами.

Читати по темі: До 45% посівів озимого ріпаку заселено різними видами прихованохоботників

Гусениці озимої совки п’ятого-шостого віків (18-82%) продовжують живитися на площах озимих культур. Живлення проходить мляво через досить прохолодну погоду. Середня чисельність фітофага 0,5-1 екз на 1 м². Початок лялькування гусениць не відмічалось. Шкідником заселено 54 % обстеженої площі. Триває живлення ґрунтових шкідників (чорнишів, коваликів, хлібних жуків, хрущів), які щільністю 1-6 екз. на 1 м² живляться корінням озимих, ранніх ярих зернових, плодових та ягідних культур.

На озимих зернових та ріпаку, відростаючих багаторічних трав відмічається зростання чисельності мишоподібних гризунів. Так на більшості площ вищезазначених культур щільність гризунів в межах 1-3, подекуди на окремих площах багаторічних трав до 7 жилих колоній/га. Для попередження значних пошкоджень сільськогосподарських культур варто удаватися до застосування рекомендованих родентицидів.