16 квітня 2021, 17:00, Україна

Опубліковано звіт по поширенню шкідників на посівах озимого ріпаку

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Рослини озимого ріпаку знаходяться в доброму та задовільному стані. На культурі свій розвиток продовжують стебловий капустяний і великий ріпаковий прихованохоботники, хрестоцвітні блішки, виявлено літ білокрилки, капустяного білана та оленки волохатої.

Чисельність великого ріпакового стеблового прихованохоботника становить від 1 до 4 екз. на рослину (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Одеська, Луганська, та інші). Хрестоцвітними блішками у крайових смугах полів пошкоджено до 8 % обстежених площ, за чисельності 0,5 - 3 екз. на м². Жуки хрестоцвітих блішок є найнебезпечнішими для сходів озимого ріпаку рано навесні (після відновлення вегетації озимого). Активність і шкідливість блішок збільшується у жарку посушливу погоду.

Держпродспоживслужба опублікувала звіт щодо поширення шкідників на полях озимих зернових
Читати

Враховуючи те, що за температури понад +15℃ у суху сонячну погоду цей шкідник за чисельності понад 5 екз на м² здатен повністю знищити сходи культури, захист сходів від них — важлива ланка у системі захисту ріпаку. У господарствах, за перевищення шкідниками ЕПШ (ріпакового квіткоїда в період утворення бутонів — 1-2 жуки на рослину; стеблового капустяного прихованохоботника — 2 жуки на 40 рослин або 20 жуків на жовту чашку за 3 дні) необхідно провести крайові або суцільні обприскування дозволеними до використання препаратами.

У степових та лісостепових областях піщаний мідляк, за чисельності 0,1-1, макс. 2 (Херсонська обл.) екз. на м² заселяє крайові смуги посівів озимих зернових, ріпаку, ранні сходи гороху. Виходячи з оптимальних погодних умов для розвитку зазначеного шкідника очікується значне збільшення імаго піщаного мідяка на зернових та просапних культурах. Заселення просапних культур буде проходити, у першу чергу, на полях соняшника та кукурудзи ранніх строків сівби.