16 квітня 2021, 14:00, Україна

Держпродспоживслужба опублікувала звіт щодо поширення шкідників на полях озимих зернових

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

В господарствах Волинської, Донецької, Запорізької, Житомирської, Луганської, Одеській, Полтавської, Кіровоградської, Тернопільської областей на 15-35% площ озимих зернових, розміщених після стерньових попередників, живляться личинки хлібної жужелиці. Ними за середньої чисельності 0,5-2 екз. на м² пошкоджено до 5% рослин. Шкідник знаходиться у ІІ-ІІІ вікових групах. Враховуючи віковий склад личинок період живлення їх буде тривалим. У Запорізькій області осередки підвищеної чисельності до 3 екз на м² локалізовано.

Держпродспоживслужба попереджає про початок міграції шкідників на полях
Читати

Гусениці озимої совки старших віків щільністю 0,3-1, макс. 2 (в осередках Дніпропетровської, Донецької, Сумської, Херсонської обл.) екз. на м² пошкодили до 5% рослин озимих пшениці та ріпаку. Весняними обстеженнями встановлено, що площа заселення шкідником становить до 35 %. Гусениці знаходяться у У-УІ віці. Найближчим часом очікується початок залялькування гусениць.

Повсюди в посівах озимих та сходах ярих зернових колосових культур розвиваються хлібні блішки, п’явиці, злакові попелиці, цикадки, які за допорогової чисельності пошкодили 2-8% рослин у слабкому ступені.

У Донецькій, Вінницькій, Полтавській, Дніпропетровській, Київській, Луганській, Сумській, Чернівецькій, Хмельницькій, ін. областях за прогрівання ґрунту активізувалось переміщення перезимувалих личинок ґрунтових шкідників (чорнишів, коваликів, хлібних жуків, хрущів) у верхні шари ґрунту. Відсоток заселених площ в залежності від ділянок коливається від 5 до 65%.

Читати по темі: Захистити поле від шкідників можна лише за умови правильного моніторингу, — Держпродспоживслужба

У степових, подекуди лісостепових областях проходить підняття клопа шкідливої черепашки на підстилку в місцях зимівлі. У Одеській області, відмічено початок переселення шкідника на посіви озимої пшениці. Шкідник у кількості 1 екз. на м² виявлений у прикрайових смугах, що безпосередньо межують з місцями зимівлі.

Клоп шкідлива черепашка перебуває у задовільному фізіологічному стані. В подальшому, за настання стійкої теплої погоди з середньодобовими температурами 12-14 ℃, максимально 18-20 ℃, варто очікувати початок перельоту фітофага на площі озимих культур. Першими пробуджуються та вилітають на посіви самці, а самиці пізніше на 5-7 днів, залежно від погоди. Пошкодження клопами рослин у фазі кущіння спричиняє пожовтіння та відмирання центрального листка, на початку виходу рослин у трубку — загибель центрального стебла.