16 квітня 2021, 11:00, Технології

Фахівці розповіли, навіщо в міжсезонні сіяти ґрунтопокривні культури: плюси методики

Про це йдеться в матеріалі «No-till і ефективна система контролю бур’янів».

Ґрунтопокривні культури — хороший інструмент в боротьбі з бур’янами, адже в конкуренції за воду, світло і поживні речовини, яким вони не дають промиватися в нижні горизонти ґрунту, обмежують розмір бур’янів та їх кількість, сприяючи зменшенню обсягів внесення гербіцидів. Водночас, присутність прілої біомаси на поверхні ґрунту нівелює негативний вплив перепаду денних та нічних температур, зменшуючи цим температурний стрес культурних рослин, та допомагає кращому утриманню вологи з екстремальних літніх опадів.

Ідентифікація видів, які необхідно контролювати, їх біологічні особливості, є ключовими елементами в програмі боротьби з бур’янами, так само як і видовий набір покривних культур, які будуть виробляти біомасу. Тому при виборі ґрунтопокривної культури важливо індивідуально підбирати варіант для вирішення тих чи інших проблем. Наприклад:

  • сорти озимого жита допомагають руйнувати твердий ґрунт і перешкоджають розвитку дрібних бур’янів;
  • редька дайкон підходить для природного розрихлення ґрунту, оскільки має глибокий стрижневий корінь;
  • вика відмінно підходить для фіксації азоту;
  • червона конюшина — оптимальний варіант для випасу худоби та залучення комах-запилювачів.

В цілому, економічний аналіз ефективності застосування ґрунтопокривних культур вказує, що така практика приносить найбільшу фінансову вигоду, коли посіви використовуються для випасу тварин.

На додаток — збирання врожаю покривних культур з метою продажу насіння теж може бути шляхом підвищення ефективності такої системи обробітку.

Більш детально про знищення бур’янів гербіцидами та методологію боротьби з небажаними гостями на полі читайте у матеріалі.