5 березня 2021, 17:00, Україна

Держпродспоживслужба опублікувала результати фітосанітарного аналізу озимих

В Одеській області в посівах озимини (попередник озимий ячмінь) відмічено відновлення  живлення личинок хлібного туруна. Шкідником заселено 2% площі, пошкоджено 1% рослин у слабкому ступені. Середня  чисельність личинок 0,5-1,0 екз на кв.м. Личинки шкідника перебувають переважно в другому та третьому віці (15-85%), тому період пошкодження посівів триватиме. В осередках за наявності 3-4 личинок на кв.м необхідно проводити обприскування посівів рекомендованими інсектицидами.

Посіви озимого ріпаку з настанням тепла осередково в Херсонській області заселяють жуки прихованохоботників.

Агрокліматичні умови звітного періоду в південних, центральних, подекуди західних областях, переважно на добре розвинених посівах озимих пшениці, ячменю та жита стимулювали розвиток борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей, де збудники цих хвороб збереглися на 1-4% (Вінницька, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька обл.) рослин. На фізіологічно ослаблених посівах ранніх строків сівби Вінницької області, в місцях пониження рельєфу рослини уражені сніговою пліснявою.

Потепління та посухи: як адаптувати технології вирощування культур
Читати

Оздоровлення рослин досягається підживленням їх мінеральними добривами з додаванням мікроелементів. Для підвищення стійкості рослин до стресових умов, у період весняного кущення посіви озимої пшениці можна обприскувати рідкими комплексними добривами з вмістом мікро- й макроелементів та регуляторами росту. Рішення щодо оздоровлення озимих зернових культур фунгіцидами варто приймати після обстеження посівів диференційовано щодо кожного поля. Вибір препаратів здійснювати з огляду на спектр захисної дії їх та домінуючу хворобу.

Лабораторним аналізом рослин озимих пшениці, ячменю, жита, відібраних з монолітів, 3-6.02 в південних та 23.02 в центральних й західних областях, виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси (1-3, макс. 27% рослин в осередках Київської обл.), септоріозу, гельмінтоспоріозу (3%), кореневих гнилей (1-3 макс. 20% рослин в Київській обл.), інших хвороб.

«За потепління через високий рівень ураженості рослин озимини можливий масовий розвиток хвороб. Тому, ефективним заходом оздоровлення рослин та покращення стану посівів буде ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами», — говорять фахівці Держпродспоживслужби.