26 лютого 2021, 17:00, Технології

Безвідвальний обробіток ґрунту зберігає вологу та продуктивність поля, — досвід

Про це йдеться у матеріалі «Як спрацювала стратегія адаптації до змін клімату в A.G.R. Group?».

Так, в холдингу повністю відмовилися від оранки і перейшли на безвідвальний обробіток, який поєднує зразу кілька операцій в одному проході техніки по полю. В компанії запровадили концепцію ґрунтозахисної системи обробітку ґрунту.

«Виходить, що під час оранки ми десь у 1,5-2 рази більше втрачали вологи. Тоді як зараз ми, навпаки, зберігаємо вологу. Навесні її достатньо для того, щоб не лише зберегти врожай, а й підвищити по кукурудзі десь на 0,5-1 т/га, а по сої — на 0,2-0,3 т/га порівняно з оранкою», — каже фахівець.

І додає, що оранка до всього «провокує» вітрову ерозію ґрунту. Тож безвідвальний обробіток забезпечує як волого-, так і ґрунтозбереження.

«Грудочки ґрунту більше 1 мм є вітростійкими, а манше 1 мм — ерозійнонебезпечними. Коли у верхньому шарі ґрунту часточок менше 1 мм стає понад 50%, то починається ерозія. Це поріг вітростійкості ґрунту. А саме під час оранки утворюється значна кількість часточок менше 1 мм в діаметрі. До того ж, з оборотом пласта стерня і рослинні рештки знищуються і ґрунт стає незахищеним. Особливо, коли трапляються такі сильні буревії, які спостерігалися минулого року в деяких регіонах», — зазначає пан Сергій.

Читати по темі: Йожеф Хегедуш: Безвідвальний обробіток в Угорщині приносить непоганий результат

Поля A.G.R. Group ця проблема оминула, адже їй завадила стерня і рослинні рештки, що залишилися після безвідвального обробітку.

Під впроваджену технологію закупили й відповідну техніку. По-перше, глибину обробітку визначають відповідно до показань цифрових пенетрометрів. Для безвідвального обробітку придбано дисколапові глибокорозпушувачі Case IH Ecolo-Tiger 875. А для весняних робіт використовують агрегати для вертикального обробітку Case IH True-Tandem, які можуть здійснювати відразу три операції: закривати вологу та проводити першу і передпосівну культивації.

«Ми взагалі намагаємося підібрати собі універсальну техніку, яка здатна поєднувати кілька операцій. Наприклад, які вимоги до тракторів? Часто в компаніях розділяють трактори: для сівби використовують легші за потужністю, а для обробітку ґрунту — більш важкі і з потужністю до 600 кінських сил. Але це не зовсім правильно, тому що тоді трактори простоюють і на них великі витрати на амортизацію, ремонт тощо. Наша ж концепція — має бути універсальний трактор, щоб міг як сіяти, так і обробляти ґрунт. На цю «роль» якнайкраще підходять John Deere 8340R, 8345R з номінальною потужністю 340-345 к.с., що придатні для обох цих видів робіт», — пояснює Сергій Хаблак.

Те саме стосується і сівалок. Вони повинні сіяти як суцільно, так і з міжряддям. Тож у холдингу зупинились на сівалці Kinze 3600 з інтерплантами. Вона дає змогу сіяти як просапні культури з міжряддям 70 см, так і сою з міжряддям 30 см.