17 лютого 2021, 11:00, Україна

Аналітики НААН опублікували інформацію про стан посівів озимих культур в Україні

У період інтенсивного похолодання у другій половині декади лютого мінімальна температура грунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур у найхолодніші ночі знижувалася до 1-8 ℃ морозу, що значно вище критичної температури вимерзання, особливо за умов наявності снігового покриву. За розрахунками агрометеорологів критична температура вимерзання становила:

  • для пшениці озимої середньої морозостійкості у фазі «кущіння» — мінус 13-17 ℃;
  • для пшениці озимої у фазі «сходи і 3-го листка» — мінус 12-13 ℃;
  • для жита озимого — мінус 15-17 ℃;
  • для ячменю та ріпаку озимих — мінус 10-14 ℃.

Протягом січня — першої половини лютого спостерігалися значні коливання температурного режиму. Періоди сильних морозів змінювались відлигами і навпаки. Це може негативно вплинути на процес перезимівлі озимих зернових культур. Дещо проблемним залишається стан рослин, особливо тих, які ввійшли у зиму недостатньо розвиненими, а саме у фазі «шилець» та «2-3 листка». Проте, наявність снігового покриву запобігає суттєвому промерзанню грунту.

Читати по темі: Як захистити озимі та врахувати все — дайджест матеріалів

На даний час уміст цукрів у вузлах кущіння рослин пшениці озимої за даними:

  • Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН — 21-22 %;
  • Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН — 32-37%;
  • ННЦ «Інститут землеробства НААН» — 15-26% на суху речовину, загибелі рослин не встановлено.

Показники вмісту легкорозчинних вуглеводів у вузлах кущіння та результати прискореного відрощування свідчать, що життєздатність рослин є високою.

За результатами відрощування монолітів в Інституті рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН станом на 10-11 лютого життєздатність посівів озимих зернових культур становить для пшениці м’якої озимої 92-97% (для сортів з середнім рівнем стійкості 83-89%), для тритикале озимого — 93-96%, для жита озимого — 95-98% життєздатних рослин.

Візуальний аналіз життєздатності рослин у польових умовах свідчить про те, що лише в окремих сортів пшениці озимої відмічається незначне ушкодження листкових пластинок, які зможуть швидко відновитися з підвищенням температурного режиму після відновлення весняної вегетації.

Нагадаємо, пошкодження рослин озимих зернових досягає 8%, — фітосанітарний контроль.