9 лютого 2021, 09:30, ЗЗР

Поширення діабротики набуває загрозливих масштабів, — експерти

За словами Євгена Качури, менеджера з маркетингу напряму кукурудзи, бобових та цукрового буряку відділу маркетингу департаменту Agricultural Solutions компанії BASF, від діабротики вже страждає Одещина, виявлені осередки шкідника на Київщині та Черкащині.

Експерт нагадав, що шкодочинними є як личинки жука (пошкоджують кореневу систему, від чого рослини вилягають), так і імаго (виїдають зародки качанів і волоть, що спричиняє череззерницю). А економічний поріг досить невеликий — лише 10 личинок на 1 рослину.

Як зазначив Олександр Ковтуненко, менеджер з маркетингу напряму кукурудзи, бобових та цукрового буряку відділу маркетингу департаменту Agricultural Solutions компанії BASF, на жаль, якщо вже на полі з’явилась діабротика, то це надовго, якщо не назавжди. Тому в такому разі головне завдання — зменшити негативний вплив, який вона чинитиме на врожай.

 «Є декілька способів захисту від усіх шкідників. Оскільки в жука 2 фази розвитку, які шкодять рослині, то відповідно і є різні засоби, спрямовані безпосередньо на них. Тобто це або листові інсектициди, або ґрунтові інсектициди та протруйники насіння», — зауважив експерт.

Читати по темі: Західний кукурудзяний жук (діабротика): Як захистити кукурудзу та надовго позбутись шкідника

Він порівняв ефективність двох способів контролю личинок — протруєння насіння та ґрунтовий інсектицид.

За словами Олександра Ковтуненка, ґрунтовий інсектицид захищає прикореневу зону і діє профілактично. Тоді як обробка насіння діє тоді, коли личинка дісталась зерна і почала живитись, а вже потім загинула. Тобто певної шкоди вже завдала. Відповідно, вибір методу залежить від ситуації.

«Якщо у вас на полі діабротика тільки-но з’явилась або у вас її ще немає, але вже спостерігається у сусідів чи у вашому регіоні, варто використовувати протруйник на основі клотіанідину. Наприклад, Пончо™або Пончо™ Вотіво. Водночас, у разі вищого рівня ураження діабротикою ваших посівів, ефективність цього засобі менша, аніж ґрунтових інсектицидів. Особливо якщо в господарстві кукурудза в монокультурі. В такому разі доцільно використовувати продукт Регент® 20G, що містить фіпроніл — контактну діючу речовину. Якщо покласти його в прикореневу зону, він там перебуватиме тривалий час і захищатиме рослину від пошкоджень личинками», — наголосив експерт.

І додав, що у разі монокультури обидва способи — протруювання і ґрунтовий інсектицид — слід поєднувати. 

©Алла Гусарова, SuperAgronom.com, 2021