2 лютого 2021, 09:00, Насіння

Для України відбираються урожайні та найбільш стійкі гібриди кукурудзи — Клер Кован

Про це у інтерв’ю для Latifundist.com розповіла Клер Кован, генеральний директор NAPG (North American Plant Genetic). Саме ця канадська селекційна компанія постачає генетичний матеріал для гібридів бренду UNIVERSEED.

За словами Клер Кован, у 2020 році представники компанії тестували більше 250 різних гібридів кукурудзи, з них понад 200 — вперше в Україні. Компанія критично оцінює і відсіває гібриди, які погано себе проявляють в українських умовах.

«Наша програма випробувань — це гігантський фільтр. Ми виробляємо багато гібридів і відсіюємо їх до тих пір, поки не отримаємо кращі з кращих, які можна буде зареєструвати, виробити і продати. При оцінці того, які гібриди підлягають комерціалізації, враховуємо ряд характеристик. Перша і найважливіша — це врожайність. Якщо гібрид не дає високу врожайність, його не вибирають. Також дивимося на те, наскільки стійкий гібрид: на різних територіях, в різні роки і в різних умовах. Гібрид, який добре проявив себе в різних умовах, — це успішний результат нашої роботи. Крім того, звертаємо увагу на повний агрономічний комплекс: чи сильне стебло у рослини, чи вразливе воно до хвороб, чи володіє в цілому хорошим здоров'ям, як швидко втрачає вологу до часу збору врожаю ... Щоб переконатися в тому, що ми виводимо сильну продукцію на український ринок, проводиться велика робота. Оцінка гібридів — це командна робота NAPG і агрономів та експертів LNZ Group», — зауважує генеральний директор.

Окремо проводиться робота з відбору гібридів кукурудзи, що матимуть стійкість до фузаріозу.

«В залежності від сезону і умов навколишнього середовища, фузаріоз (Fusarium) стає критичною проблемою для канадських фермерів. З цією проблемою ми дуже добре знайомі. В даний час немає жодного гібрида кукурудзи, який був би повністю стійкий до фузаріозу. Є гібриди в більшій чи меншій мірі сприйнятливі до хвороби. Селекціонери в Північній Америці в постійному пошуку гібридів з високою стійкістю до фузаріозу. У дослідженнях в Україні ми приділяємо особливу увагу стійкості і сприйнятливості до захворювання і виробляємо відповідні відбори», — каже Клер Кован.