2 січня 2021, 09:00, Україна

На Полтавщині більше 800 водних об’єктів потребують розмулення, щоб їх можна було застосувати у зрошенні

Про це пише «Голос України».

У цьогорічний сезон, який тривав із травня по жовтень, за даними Регіонального офісу водних ресурсів, поливали  4 200 гектарів сільгоспугідь з використанням 7 насосних станцій і 37 сучасних дощувальних установок випадали у двох районах області — Кременчуцькому та Глобинському. Зрошення стале можливим завдяки використанню води з двох великих водосховищ, створених свого часу на Дніпрі.

При цьому інші райони відчувають нестачу води для організації зрошення: менші водосховища, середні й малі річки, озера та ставки катастрофічно міліють, замулюються й пересихають.

За умов, коли значна частина озер, ставків та інших локальних накопичувачів рідини залишаються фактично нічийними і перебувають у добитому стані (без води або з її запасами на рівні чималої калюжі, зі зруйнованими гідроспорудами), знайти бодай невеликі додаткові джерела зволоження ґрунтів стає дедалі важче. На Полтавщині, за інформацією згаданого регіонального офісу, не менш як 800 водних об’єктів потребують очищення від замулення, а їхні гідротехнічні споруди — реконструкції та впорядкування.

За останні роки в області зроблено певні кроки до того, щоб господарі в тієї чи іншої водойми таки з’явилися. Зокрема, ставки та водосховища продовжують паспортизувати. А нещодавно було створено регіональну інтерактивну карту водних об’єктів державної власності, придатних для рибогосподарських потреб. Її вже розмістили на сайті департаменту агропромислового розвитку. В офісі останнього віднедавна почали влаштовувати відкриті торги з продажу права оренди земельних ділянок із розташованими на них водними об’єктами, придатними для рибогосподарських потреб. Позитивні приклади, коли місцеві фермери беруться розчищати навіть невеликі річки, на Полтавщині також є. На жаль, поодинокі.