3 квітня 2024, 16:26, Україна

30 тис. га бавовнику потрібно для забезпечення річної потреби целюлози для виготовлення пороху в Україні

Площу посівів можна зменшити вдвоє, якщо вирощувати бавовник під зрошенням. 

«Україна гостро потребує артилерійських снарядів, які знайти не так просто. Та й вартість снарядів за два роки великої війни зросла щонайменше втричі. Однією з причин, що ускладнює пошук потрібної кількості, є дефіцит пороху. А це також відбивається на ціні. Тому чому б нам не повернутися до технології виробництва пороху з бавовняної целюлози, яка практикувалася під час Другої світової війни?», — зазначив Степан Чернявський. 

Вирощування бавовнику: місце в сівозміні, обробіток ґрунту, сівба та інші ключові моменти технології
Читати

Законопроєкт №10427-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника» допоможе відновити галузь в Україні. Він дозволить зареєструвати права на сорти бавовнику, в тому числі і на генно модифіковані, упродовж місяця після підписання закону.

Зараз реєстрація не ГМ-бавовнику займає 2-3 роки, а реєстрація ГМ-бавовнику взагалі заборонена. Також зміни в законодавстві дадуть можливість захистити інтелектуальні права власників насіння і здійснювати контроль за сортами.

«Якщо вдасться оперативно внести зміни у законодавство, то посівна кампанія в Україні може розпочатися вже в кінці квітня-на початку травня. Тобто вже в цьому році Україна зможе отримати свій перший врожай бавовни. Маючи власну сировину для виробництва пороху, зможемо скоротити дефіцит снарядів», — каже він.

А ще Україна зможе залучити $30-50 млн інвестицій у завод із виробництва сирцю. Початкова потужність заводу становитиме 1,5 тис. т сирцю на рік із подальшим збільшенням виробництва до 6 тис. т.