24 листопада 2020, 17:00, Україна

Аграріям нагадали про необхідність захисту озимих культур від кореневих гнилей

Про це йдеться у матеріалі «Як захистити озимі та врахувати все — дайджест матеріалів».

Головне у боротьбі з кореневими гнилями — профілактика. Складається вона з кількох аспектів. По-перше, потрібно зміцнювати саме кореневу систему рослини. А по-друге, їй потрібні «ліки», а загалом рослині — антистресанти.

Познайомитись з даною проблемою більш детально можна в матеріалі «Кореневі гнилі озимих культур: попередити, розпізнати, подолати проблему».

Головні профілактичні заходи, які радять фахівці, — це робота з ґрунтом і правильна сівозміна.

Здоровий ґрунт значною мірою вже усуває загрозу. Окрім факторів сівозміни, обробітку ґрунту тощо, тут може спрацювати насичення його корисними мікроорганізмами. Скажімо, із застосуванням мікоризних грибів.

«Кращий час для діагностики кореневих гнилей — фаза кущення. До цієї фази вже всі види, які можуть з'явитися (фузаріоз, ризоктоніоз, гельмінтоспоріоз) можна буде ідентифікувати в лабораторії, адже в полі це зробити практично неможливо. Прикореневі види гнилей, такі, як фузаріоз, гібелліноз, ризоктоніоз і церкоспорельоз потрібно шукати у фазу виходу в трубку, а офіобольоз проявляється не раніше молочної стиглості. Шукати «кореневі гнилі» на сходах-трьох листах, як роблять багато фахівців, намагаючись показати недоліки конкурентів, це непрофесійно», — зазначив Анатолій Таракановський, діагност, кандидат біологічних наук.