18 листопада 2020, 08:00, Посівна

На Харківщині озимим культурам загрожують шкідники та хвороби

Про це пише прес-служба НААН України.

Зокрема, відмічено гусениці підгризаючих совок (озима совка), личинки хлібного туруна (жужелиці), злакові цикади та мишоподібні гризуни. У подальшому очікується їх міграція на озимі зернові колосові, ріпак озимий та багаторічні трави і збільшення чисельності на зазначених культурах.

Посіви пшениці озимої за оптимальних строків сівби мають кущистість 3-4 пагони, а за пізніх строків – рослини сформували 2-3 листки. Місцями на добре розвинених посівах спостерігаються грибні хвороби (кореневі гнилі, септоріоз) та ушкодження сисними комахами і кліщами.

На полях, де восени не вносили добрива, відмічається пожовтіння листя та відставання в рості, що являється ознакою азотного голодування рослин, а на полях, де сіяли пшеницю та ячмінь озимі після стерньового попередника, відмічається наявність хлібного туруна, а після них та сої і соняшника ще й мишовидних гризунів. На посівах, де сіяли пшеницю по непарових попередниках, спостерігається гальмування ростових процесів у зв’язку з низькими (недостатніми) запасами вологи у ґрунті.

Читати по темі: Осінні загрози для озимих та як їм запобігти — поради експерта.