10 листопада 2020, 17:55, Технології

Листова діагностика рослин у період вегетації дозволяє зменшити норму внесення добрив — експерт

За словами Андрія Шума, було проведено експеримент на площі 600 га й отримано гарні результати, зокрема знизилась собівартість виробництва. В експерименті використовували сівалки Väderstad із внесенням мікрогранул та NPK. Вносили на глибину 15-20 см залежно від культури. Внесення добрив відбувалось у 4 етапи.

«Мікрогранулами користуємось уже 5-6 років. Багато їх давати не можна — не більше 10-12 кг/га, а то коренева система формується у верхньому шарі. В цей рік коріння не отримало необхідної вологи. Для прикладу, на соняшнику коріння не витримало вегетаційної маси і рослини вилягли», — розповів пан Андрій.

При цьому й перевірка добрива на вміст діючої речовини — обов'язковий захід.

«Забезпечуючи правильне живлення з року в рік — побачили, що рослина стала конкурувати з бур'янами. 2 роки поспіль сіємо ріпак з міжряддям 70 см і це були найчистіші поля. Гарна коренева система, рослина сама поборола бур’ян. А ось при 90 см ми побачили велику кількість бур’янів», — підкреслив фахівець.

Також Андрій Шум зазначив, що завдяки очисній системі води компанії вдалось зменшити необхідну кількість ЗЗР на 30% (за винятком інсектицидів).

Читати по темі: Яра пшениця в сівозміні: обробіток ґрунту, система удобрення, сівба та система захисту.

І хоча листова діагностика займає досить багато часу, цей процес справді того вартий, і організувати його цілком можливо. Процес треба повторити декілька разів кожні 7 днів. На третій аналіз рослина вже має отримати все, що їй треба.

«Розкидач з N-сенсором купили в цьому році. Останні 2 роки ми слідкуємо за індексами NDVI і вичікуємо, коли рослина прокинеться. Далі через 3-4 дні починаємо внесення добрив», — сказав Андрій.

N-сенсор (обладнання, що встановлюється на трактор та дає змогу фермерам вимірювати потребу культури до азоті) дозволяє давати більшу норму добрив (95-120 кг) там, де це потрібно. Працювати звичайним розкидачем — «гроші на вітер», вважає аграрій.