15 травня 2017, 14:50, Урожай

Виробники ягід говорять про 20-30%, а іноді й 50% втрат урожаю від заморозків

Ситуація із заморозками дуже негативно вплинула  на урожай ягідних культур — вони будуть у дефіциті. Таку думку висловив Олег Босий, міжнародний експерт ягідного ринку, керуючий партнер ТОВ «ФруТек», повідомляє іnfo.shuvar.com.

«Поки що досить важко говорити про конкретну статистику втрат, проте уже зараз можна зробити висновок, що незважаючи на усі вжиті агротехнологічні засоби плантатори не дорахуються суттєвої частини врожаю — у деяких господарствах говорять про 20-30%, а іноді — 50% втраченого ягідного продукту», — говорить експерт.

За його словами, заморозки першої половини минулого тижня не були настільки шкодочинними, і носили локальний характер. Приміром, у Вінницькій області температура не опускалась нижче -1-1,5°С, тож жодних пошкоджень не було зафіксовано.

А от на Київщині ситуацію із ягідними культурами, зокрема із суницею, Олег Босий назвав критичною — через значне і швидке зниження температури, яке подекуди сягало -5°С господарства понесли непоправні втрати.  Як розповіли в одному із найбільш успішних господарств області у кращій ситуації опинились ремонтантні сорти,  там ще можна врятувати урожай, а от традиційна червнева суниця фактично втрачена. Не допомогло ані агроволокно, яким зазвичай вкривають насадження проти короткочасних заморозків, ані обкурювання у господарствах.

На Півдні та ж сама ситуація із заморозками, проте, приміром, на Миколаївщині у одному із господарств агроволоконо яким вкрито 10 га насаджень із захистом суниці впоралось на відмінно, все те, що не було захищене агроволоконом постраждало — майже половина насаджень суниці просто вимерзла.

Малина також витримала уже дві хвилі похолодань — у квітні та травні, що не може не відбитися на якості врожаю. Температура в -2-3°С для малини є критичними значеннями, тож на Київщині в одному із господарств при нижчій температурі ті пагони, які були вищими просто померзли. Вони ще мають шанс відійти, проте дадуть урожай значно пізніше — як мінімум на 2-3 тижні пізніше строків. Тож виробники раннніх ягід мають бути готові не отримати тих прибутків на ягідній продукції на які вони так розраховували.

По чорниці  і лохині ситуація більш сприятлива — ця культура у період активного цвітіння може витримувати мінусові температури, проте не нижчі за -5°С, а от коли на рослинах є ягоди, то навіть -1°С може бути дуже небезпечним.Тому  промислові виробники ягід убезпечують себе спеціальними технологіями, які цілком можуть вирішити проблему збереження урожаю від морозу у період плодоношення.