29 квітня 2024, 10:37, Урожай

До 20% майбутнього врожаю можуть втратити садівники Вінниччини через квітневі заморозки

Про це повідомляє Суспільне.

«Із 19 на 20 квітня у Вінницькій області були заморозки, в окремих районах до мінус 4°С і вище. Особливо постраждали західні райони Вінницької області, менше — південні. Там були приморозки в межах –1°С і короткочасно, але основні висновки зробимо не раніше ніж через два тижні. За нашими спостереженнями бачимо, що морози забрали в нас частину врожаю: не менше 20% продукції. Ситуація досить складна», — каже генеральний директор корпорації «Вінницясадвинпром» Сергій Бойчук.

Наприклад, у ТОВ «Міжлісся», що в Барській громаді, пошкоджено 40% дерев яблуневого саду.

«Бачимо по низах, що є такі квартали, що до 50% урожаю немає. Ті квартали, які розміщені вище, таких проблем не мають. Там 10% відійде. Не можемо спрогнозувати, але частково бачимо, що вже такого урожаю, як сад цвіте, — не буде. Буде набагато менший урожай», — каже керівник господарства Ігор Грицак.

Читати також: Експерт розповів, як захистити сад від оленки волохатої

Під садовими деревами ТОВ «Міжлісся» 500 га, тому, за словами керівника, навіть не намагалися захистити їх від заморозків. Там, де сади менші, господарники використовують димові шашки.

За його словами, негативно вплинуть на врожайність і раптове потепління на початку квітня та нинішні затяжні дощі.

«Цього року не зрозуміло, коли відцвіте сад, бо за багато років не було, щоб він так рано цвів. Десь 2-3 тижні наперед зацвів сад. Сади дуже рясно цвітуть, але температура дуже погана, не проходить запилення, не літають комахи. Не проходить запилення саду», — додав чоловік.

У Жмеринському районі в садівничому господарстві «Перлина Поділля» від заморозків постраждали абрикоси, черешні, горіхи, малина. За словами директора агропідприємства Володимира Пастуха, убезпечити сад від приморозків не вдалося. Кісточкові вирощують на площі 6 га. Загалом, в обробітку мають 60 га саду.

«Ми перед морозами вносили і амінокислоти, і різні препарати, які б могли протягнути, зняти стрес. Тиждень тому був мороз до –3-4 °С. От і наслідки — абрикоса практично змерзла, черешня по верхах є залишки, ще може вижити. Але що ближче до низин — то попримерзало все», — сказав Володимир Пастух.

За 30 років досвіду в садівництва він уперше бачить, аби усі дерева зацвіли одночасно.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Визначено найбільш придатні для вирощування яблук регіони України