28 липня 2020, 15:20, ЗЗР

Біостимулятор допоміг впоратись з наслідками аномальних заморозків на пшениці — досвід ДГ Драбівське

Про це йдеться в матеріалі «Якісний посівмат нам доводиться реалізувати, як товарне зерно» на Kurkul.com.

У виробництві посівного матеріалу ДГ «Драбівське» використовує вітчизняні сорти, співпрацюючи з Одеським селекційно-генетичним інститутом та з Миронівським інститутом пшениці.

«Сіємо насіння високих репродукцій, беремо в оригінаторів — розмножуємо її до еліти та супереліти та реалізуємо насіння першої репродукції господарствам. З метою нівелювання ризиків погоди додатково проводимо боронування, вносимо мінеральні добрива та біостимулятори. Вже 7 років поспіль працюємо із біостимулятором Вітазим, постачає нам його компанія Агро Експерт», — ділиться, Віталій Кравченко, кандидат с/г наук та головний агрономом господарства ДГ «Драбівське».

Віталій Кравченко, кандидат с/г наук та головний агрономом господарства ДГ «Драбівське».

З його слів, біостимулятор Вітазим допоміг позбутися наслідків аномальних заморозків -10°С, які спостерігались на ґрунті у квітні поточного року.

«Поле там було просто чорне — геть замерзло. Верхній ярус листків був відморожений. Тоді ми прийняли рішення застосувати Вітазим. Внесли його в нормі 1 л/га й додали ще 5 кг карбаміду. За 10 днів, ця ділянка нічим не відрізнялася від посівів, не уражених заморозками. Нижній ярус, який не замерз, розпочав активне кущення й поле відновилося», — розповідає головний агрономом господарства.

На думку Віталія Кравченка, Вітазим — це не основа технології, а допоміжний засіб для отримання гарного врожаю. В першу чергу його застосовують, щоб вивести рослину зі стресу.

«У наших умовах він дає прибавку 10-12% на зернових, на олійних можна й до 15% отримати. Можу сказати, що Вітазим не один раз «витягнув» культуру, яку не пошкодувала погода. Спочатку ми протруювали ним насіння озимих, після отримання гарних результатів на дослідних ділянках господарства, почали вносити й по вегетації. Сьогодні застосовуємо по вегетації соняшника, сої та для протруєння насіння озимої пшениці та ярого ячменю», — додає співрозмовник.