22 травня 2020, 12:00, Урожай

Через приморозки на кукурудзі спостерігається хлороз та некроз 

Про це в коментарі SuperAgronom.com розповів Володимир Салієнко, фахівець із розвитку препаратів FMC.

Останні зниження температур призвели до затримки росту і розвитку. Оскільки кукурудза теплолюбна культура, вона добре розвивається за середньодобових температур до 25°C, при 14-15°C її розвиток уповільнюється, а при 10°C (біологічний нуль — те що місцями спостерігається останніми днями) — взагалі зупиняється.

Подекуди, спостерігаються часткові пошкодження листкового апарату у вигляді хлорозів та некрозів. 

«Пам’ятаючи якою була посівна кампанія 2020, йдеться про тривалу відсутність опадів, перепади температур) — багато аграріїв розпочинали посівну дещо раніше і збільшували глибину посіву кукурудзи до 6-7 см. Все для того, щоб насінина лягала у вологий ґрунт. Проте надмірні опади кінця квітня-початку травня не лише вселили надію на майбутній урожай, але й спричинили деякі проблеми, як запливання ґрунту з утворенням ґрунтової кірки. Через це не скрізь отримано рівномірні сходи», — розповів фахівець. 

Посіви перебувають в фазі 3-4 листки. В даний період ми отримуємо кількість продуктивних рослин. Інша складова урожайності яка формується в цей період — висота прикріплення качана. Тобто як бачимо, фази закладання кількості рядів та зернівок в ряду наступають дещо пізніше, а отже, критичної ситуації, на щастя немає.

Не оминули «царицю полів» й шкідники, перед похолоданням фіксувався літ та пошкодження рослин шведською мухою та смугастою хлібною блішкою. Низькі температури також блокували засвоєння поживних речовин з ґрунту (добре відомий приклад — фіолетові рослини через блокування засвоєння фосфору).

«Найперше, що допоможе посівам — тепла погода. Уже з середини наступного тижня прогнозується стійке потепління. Температура активізує обмінні процеси. Корені почнуть засвоювати поживні елементи, стане набагато активнішим фотосинтез і рослини кукурудзи швидко почнуть рости та нарощувати вегетативну масу», — зауважив Володимир Салієнко.

Вирощування кукурудзи:
повна технологія
Читати по темі:

Фахівець акцентував увагу й на інших нюансах, другий елемент, за його словами — позакореневі підживлення. Обробки стимуляторами на основі амінокислот, екстрактів водоростей та гормонів росту можуть дещо покращити стан рослин. Внесення макроелементів за умови виявлення їх дефіциту та мікроелементів також будуть доцільними.

Не варто забувати про вчасний захист від шкідливих організмів, при підвищенні температур буде актуальною гербіцидна обробка, адже наразі дещо несприятливі умови для внесення гербіцидів та й бур’яни також стресують. Також потрібно моніторити появу шкідників, які теж можуть активізуватися з підвищенням температур.

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».