23 березня 2020, 08:00, Урожай

Тепла погода сприяє відновленню живлення шкідників на полях

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, у посівах озимих зернових та ріпаку в Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській областях Степу, подекуди Лісостепу в озимині, продовжується живлення личинок хлібної жужелиці за чисельності 0,2-2, макс. в осередках (Запорізької, Херсонської обл.) 2,6- 3,5 екз. на кв.м., які пошкодили 2-8% рослин.

Зазначається, що розвиток шкідника відбувається осередково. В разі підсіву на ослаблених та зріджених посівах озимих ярими зерновими колосовими культурами личинки фітофага харчуватимуться їх сходами. В теплі сонячні дні відмічено заселення озимих хлібними блішками, злаковими мухами, цикадками.

Тим часом, у південних областях у посівах зернових культур відмічається відновлення живлення гусениць озимої совки. У Запорізькій, Івано-Франківській, Луганській та Сумській областях за прогрівання фунту активізувалось переміщення перезимувалих личинок ґрунтових шкідників (дротяники, несправжні дротяники, личинки травневих хрущів) у верхні шари фунту. Заселення шкідниками виявлено на 4-8% обстежених площ.

У Луганській, Одеській, Харківській областях відмічається вихід жуків піщаного мідляка та заселення ним прикрайових смуг озимих зернових. Скрізь існує ймовірність осередкових значних пошкоджень ярих зернових, сходів ранніх просапних культур.

Читати по темі: Однокомпонентні препарати та їхні бакові суміші: переваги і особливості застосування