12 березня 2020, 14:05, Урожай

За результатами відбору монолітів на Рівненщині оцінили стан озимих культур

Перша декада березня на Рівненщині відзначилася аномальним теплом, усі дні декади середні добові температури повітря були вищими на 3-10ºС за багаторічні значення. Атмосферні опади мали вигляд дощу та мряки, їх сума становила 50-67% норми. Про це інформує сайт ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області.

З 2 березня на території області проходить вегетація зимуючих культур, озима пшениця перебуває у фазі кущіння за висоти 11-12 см та густоти стебла 1211 на м². На більшості площ стан рослин оцінюється як добрий.

Тепла погода та наявність зеленого корму протягом всієї зими були сприятливими для розвитку і розселення мишоподібних гризунів. За попередніми обстеженнями сільськогосподарських культур в умовах області загибель мишоподібних гризунів не перевищує 10-15%.

Підживлення озимої пшениці. Все важливе та корисне в одному місці
Читати по темі:

Моніторинг посівів озимої пшениці показав наявність минулорічної інфекції борошнистої роси на 40% обстежених площ з ураженням 6-9% рослин; септоріозу на 83% обстежених площ з ураженням 20-35% рослин; кореневих гнилей на 50% обстежених площ з ураженням 2-4% рослин; бурої іржі на 13% обстежених площ з ураженням 1-2% рослин.

Ознаки інфекції альтернаріозу в посівах озимого ріпаку виявлено на 38% обстежених площ з ураженням 2-4% рослин.

Зазначається також, що погодні умови останніх днів надзвичайно сприятливі для масового розповсюдження наявної інфекції хвороб та прояву згаданих хвороб.