5 березня 2020, 12:00, Урожай

Херсонські аграрії посилюють заходи у боротьбі з гризунами

За даними ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області, з початку 2020 року боротьбу з гризунами проведено на площі 152,6 тис. га, що більше минулогорічного показника на 47,6 тис. га. Біологічним методом в межах області оброблено 16,5 тис. га площ.

«Домінуючим видом серед гризунів є звичайна та гуртова полівки, а в деяких районах зустрічається миша польова і курганчикова миша. У посівах озимих культур нараховувалось в середньому 3-4, максимально 5 жилих колоній на гектарі. За попередніми даними відсоток загибелі мишоподібних гризунів від несприятливих погодних умов (прохолодна волога погода, льодяна кірка та підтоплення нір в низинах полів) становить 0-3%», — звітують у відомстві.

За результатами проведення моніторингу встановлено, що збільшення заселення шкідником вище економічно порогу шкодочинності спостерігається в першу чергу в господарствах Великолепетиського, Великоолександрівського Горностаївського, Нижньосірогозького, Верхньорогачицького, Чаплинського, Каланчацького районів. Незначне збільшення шкідника спостерігається в господарствах Білозерського, Олешківського, Голопристанського, Скадовського районів.

«Враховуючи високу шкодочинність мишоподібних гризунів, що обумовлюється їхнім швидким розмноженням, ще рано знімати це питання з контролю. Рекомендуємо сільгосптоваровиробникам області провести повторні детальні обстеження посівів озимих культур, багаторічних трав та неугідь на заселеність мишоподібними гризунами і у разі перевищення їх чисельності вище економічного порогу шкодочинності (50-100 жилих нір на гектар або 3-5 жилих колоній на га) провести винищувальні заходи», — радять фахівці.