2 березня 2020, 13:00, Урожай

Погодні умови зимового періоду сприяли розвитку хвороб озимих на Херсонщині

Поточний стан озимих на полях області обговорили у рамках круглого столу «Стратегія і тактика ведення землеробства в кліматичних умовах 2020 року» спеціалісти ГУ Дерпродспоживслужби в Херсонській області.

За даними начальника управління фітосанітарної безпеки Лариси Коломієць, погодні умови зимового періоду сприяли розвитку хвороб на рослинах озимих культур. При обстеженнях на посівах озимих зернових ранніх строків сівби, насамперед на сильно загущених, на листках нижнього, а подекуди і середнього ярусу виявлено розвиток борошнистої роси та септоріозу. Зазначається, що хворобами уражено 3-10% рослин. Надалі у разі сприятливих погодних умов відсоток уражених рослин може значно збільшитись.

«Перевірити фітосанітарний стан посівів, насіннєвого матеріалу та визначити якість насіння можна Херсонській обласній фітосанітарній лабораторії самостійно, або звернувшись до закріпленого за районом державного фітосанітарного інспектора», — зазначили в Держпродспоживслужбі.

За даними експертів, одним із головних факторів отримання високих врожаїв сільськогосподарських культур є використання якісного насіння.

«Ринок неякісного насіння в Україні становить 25-30%. Одним із шляхів, що дозволить виробникам купувати дійсно якісне насіння, є використання Реєстрів, що знаходиться у відкритому доступі: реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва; державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні; реєстр сертифікатів на насіння та садивний матеріал», — зауважила Євгенія Чернишова, головний спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Читати по темі: Підживлення озимої пшениці та озимого ріпаку — поради фахівця