2 березня 2020, 08:00, ЗЗР

Названо ключові ризики для екології та бджіл через застосування хлорпірифосу в Україні

Про це йдеться в матеріалі «Медові ріки в отруйних берегах ― чому у світі забороняють використання хлорпірифосу» на Kurkul.com

Сьогодні використання хлорпірифосу заборонене урядами восьми європейських країн, а в багатьох введено обмеження на використання його у побуті, поблизу шкіл чи місць можливого скупчення дітей тощо. Єврокомісія націлена повністю обмежити використання інсектицидів на основі хлорпірифосу.

Інфорграфіка: заборонені діючі речовини пестицидів у Європі та Україні

За даними Держпродспоживслужби у 2019 році з підозрою на отруєння пестицидами було направлено зразки підмору бджолиного, пилку, перги, стеблів рослин з оброблених полів 29 населених пунктів, де зафіксована загибель 1 139 бджолосімей.

За результатами хіміко-токсикологічних досліджень виявляли:

Зазначається також, що при внесенні в ґрунт певна кількість пестицидів може потрапити у струмки і ріки. Цей стік разом із промисловими скидами здатний спричинити забруднення поверхневих та підземних вод. А якщо кількість хімічних речовин, що забруднює воду, більша за допустиму норму, це може призвести до вкрай негативного пливу екологію.

Читати по темі: Corteva через зниження продажів хлорпірифосу припинить його виробництво

Довідка: Хлорпірифос — речовина фосфорорганічної групи, яка є основою для виробництва багатьох пестицидів. Вона була винайдена у 1965 році та запатентована у 1966 році компанією Dow Chemical. Цей пестицид використовується для боротьби зі шкідниками, що становлять небезпеку для більш ніж 60 різних культур. Також його використовували для медичної, санітарної та побутової дезінфекції у приміщеннях.