13 лютого 2020, 08:00, Україна

В Україні зберігається ризик весняної посухи

Про це 12 лютого розповіла Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України, передає apk-inform.com.

За її словами, найбільший ризик весняної посухи спостерігається в центральних і північних областях країни, де за звітний період кількість опадів була низькою.

«Через глобальне потепління погодні умови в Україні стають все більш нервовими. При нормі -3°C маємо +2°C, це означає, що метеорологічної зими в цьому році в Україні не було. Було зафіксовано всього 2 холодні ночі. Найнижча температура фіксувалася в Дніпропетровській області, але посіви озимих культур в регіоні були вкриті снігом, тому ризиків для їх загибелі не спостерігалось», — розповіла експерт.

Додаючи, що за результатами відбору монолітів станом на кінець січня 80% площ під озимими культурами в Україні перебували в чудовому стані. На інших 20% площ фіксується зрідженість посівів від 15% до 30%. Остаточна оцінка стану рослин буде проведена 25 лютого.

«Аномально тепла зима сприятлива для розвитку хвороб і шкідників, що збільшить витрати фермерів на обробіток посівів. Кількість таких аномально теплих зим збільшується з кожним десятиріччям. Це є позитивним фактором для посівів, адже ранній початок вегетації знижує ризики втрат від весняної посухи. Клімат в Україні змінюється в 1,5 раза швидше, ніж загалом у світі та в Північній півкулі зокрема», — уточнила Тетяна Адаменко.

При цьому, за її словами, підвищення теплозабезпечення в країні дозволяє розширювати площі під соняшником, проте ключовим ризиком залишається недостатня зволоженість.

Читати по темі: Посівний календар агронома 2020. Як змінюються терміни сівби в умовах сучасного клімату