5 лютого 2020, 17:00, Урожай

Погода сприяє розповсюдженню шкідливих організмів на полях Полтавщини

За даними ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області, погодні умови сприяють незначному розмноженню та поширенню мишоподібних гризунів. Повсюди на полях відмічається міграція цих шкідників з неорних земель, лісосмуг на посіви озимини та багаторічних трав. Середня чисельність на багаторічних травах становить 3-4 колонії на гектар з 4-5 жилими норами, а на неорних землях 3-6 колоній.

Повсюди в посівах озимини на рослинах продовжується незначний розвиток кореневих гнилей (переважає фузаріозна). Хвороба в незначній кількості проявилась на рослинах які перебувають у фазі росту, при ураженні 4% рослин, за розвитку хвороби 1%.

Зимову грибницю септоріозу виявлено в середньому на 7% рослин на верхівках нижніх та середніх листків за розвитку хвороби 1,9% майже на 100% обстежених площ.

«В посівах озимини ранніх посівів (розкущених рослин), продовжується незначний розвиток борошнистої роси на нижніх ярусах листків уражених рослин (які торкаються землі). На даний час на уражених рослинах озимини спостерігається конідіальне спороношення. В середньому хворобою уражено 6, максимально 26% рослин (Пирятинський район) за розвитку хвороби 3,9%», — йдеться в повідомленні.