25 січня 2020, 09:00, ЗЗР

Названо ключові фактори впливу на трансформацію українського ринку ЗЗР

Про це у рейтингу 10 найбільших агрохімічних компаній світу пише Latifundist.com.

До ключових факторів, які впливають на зміну агрохімічного ринку України належать:

  • поступове домінування генериків над оригінаторами. З першими вже  мають справу не тільки маленькі агрокомпанії — на них сміливо переходять й агрохолдинги. Раніше великі компанії намагалися не афішувати, що працюють з генеричними препаратами, проте зараз заявляють про це відкрито;
  • злиття гігантів Syngenta і Сhemchina, Bayer і Monsanto. Особливо на вітчизняному ринку позначилося об’єднання останніх двох компаній. Юридично структури злилися, але все ще триває консолідація, яка супроводжується кадровими скороченнями та зміною вектору в продажах;
  • перехід деяких компаній на прямі продажі. Для прикладу, таку модель ведення бізнесу з сезону 2020 року впровадила Corteva Agriscience, але не для всієї продукції, а лише для насіння ТМ Pioneer. Водночас, BASF вірить в майбутнє дистрибуції і укладає з партнерами трирічні контракти.

Читати по темі: Syngenta, Bayer і BASF увійшли до трійки найбільших агрохімічних компаній світу

Згідно з даними Pro-Consulting, в Україні зростає перспективність ринку біологічних засобів захисту рослин. Інтерес вітчизняних аграріїв до даних препаратів щорічно збільшується, що також сприяє росту обсягу даного ринку.

На думку Андрія Касьяна, керівника департаменту Agricultural Solutions в Україні, Молдові та країнах Кавказу компанії BASF, ціни на українському ринку ЗЗР рости не будуть, адже для цього зараз немає ніяких передумов.

«Ми не очікуємо зростання цін в найближчій перспективі. Більш того, спостерігаємо зворотний процес. У всякому разі, ніяких тенденцій і передумов до реального підвищення цін на ринку ми не бачимо», — зазначив Андрій Касьян.

Він додав, що в даний час у дистриб'юторів відбулася зміна пріоритетів, окрім цього, в майбутньому, в сегменті дрібних і середніх компаній, буде розвиватися інтернет-торгівля ЗЗР.

Слід зазначити, що з початком року на насіннєвому ринку трансформаційні процеси характеризувались прив’язкою цін на продукцію за умов зміцнення гривні, коли великі виробники фіксували свою ціну на насіння в гривні або за курсу, на вигідному для себе рівні. У такому випадку вартість весняної посівної для аграріїв може суттєво зрости.

Нагадаємо, коли майже всі великі виробники насіння, ціна на продукцію яких вказувалися у валюті, зберегли прив'язку до долара або євро, Corteva Agriscience стала чи не єдиною насіннєвою компанією в Україні, яка в момент падіння курсу долара зафіксувала у гривні торішню ціну на насіння торгової марки Pioneer.