22 січня 2020, 16:12, ЗЗР

З потеплішанням клімату піренофороз із південних регіонів поширюється дедалі північніше, — експерт

Про це повідомив Сергій Чоловський, керівник групи з розвитку продуктів BASF, на Конференції практичних рішень BASF «Зрощуй та зростай!», що пройшла 21 січня у Києві. За словами експерта, ідентифікація піренофорозу ускладнюється через схожість візуальних симптомів до септоріозу — залежно від того, чи інфікування відбулося спорами, чи конідіями. При цьому не всі фунгіциди ефективні саме проти піренофорозу. Як правило, триазольні продукти заслабкі для контролю такого агресивного патогену, і найкращу ефективність тут демонструють карбоксамід-вмісні препарати.

Нещодавно виведений на ринок фунгіцид Пріаксор™ (д.р. 75 г/л Ксеміум® (флуксапіроксад), 150 г/л піраклостробін) має високу ефективність проти цілої низки хвороб зернових культур, зокрема і проти піренофорозу.

Найбільш шкодочинні організми сезону-2019 та вплив протруювання на результат
Читати

Фахівці BASF провели аналіз вітчизняного ринку з точки зору присутності діючих речовин різних класів у розрізі 3 цінових сегментів: низький — до $14/га, середній — $14-20/га, високий — більше $20/га. З’ясувалося, що усі карбоксамідні продукти, які наразі присутні на ринку, зосереджені виключно у високоціновому сегменті. Низькоціновий сегмент формують переважно триазольні продукти.

«З рекомендованою нормою 0,3 л/га Пріаксор™ стане першим доступним SDHI-фунгіцидом в низькоціновому сегменті для першої фунгіцидної обробки (сегменту Т1, що є найбільшим на ринку і становить майже 4 млн га оброблюваних площ, за даними компанії Kleffmann), а також для другої фунгіцидної обробки — сегменту Т2, який дещо менший, але також займає вагому частку ринку», — зазначила Дарія Корнійчук, менеджер з маркетингу напряму зернових культур BASF.

Загалом же Пріаксор™ має 3 унікальні особливості, які вирізняють його серед конкурентів:

  1. Ефективний контроль піренофорозу,
  2. Висока лікувальна дія Ксеміум®,
  3. Зменшена норма виливу робочого розчину.

Щодо останнього пункту, то, як зазначив Сергій Чоловський, Пріаксор™ має зареєстровані норми робочого розчину від 100 л/га без зміни ефективності препарату, що дає змогу агровиробникам заощадити на логістиці та зекономити ресурси.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com