20 січня 2020, 18:11, Технології

Аграріям розповіли про рентабельність вирощування технічних конопель

У 1961 році конопля була внесена в конвенцію ООН про наркотичні засоби, і з тих пір на всіх державах світу лежить зобов'язання суворого контролю за її вирощуванням. Причому в Україні цього контролю піддаються і посіви технічних конопель, пише pro-consulting.ua.

Однак, попри складності з організацією конопляного бізнесу, окремі фермери все ж вирішуються вирощувати технічну коноплю в Україні. Цьому сприяла і деяка лібералізація даного напрямку агровиробництва, що відбулася в Україні у 2012 році.

Для того щоб налагодити бізнес з вирощування технічних конопель перша за все необхідно:

  • мати відповідну ліцензію;
  • використовувати тільки насіння, куплені у виробників, внесених до спеціального державного реєстру;
  • отримати дозвіл від поліції на використання об'єктів і приміщень для роботи з коноплями;
  • забезпечити надійну охорону полів, місць зберігання та переробки конопель шляхом укладення договору з тією ж поліцією.

«З вирощених конопель можна зробити екологічну тканину для одягу і взуття, корисне масло і борошно, будівельні блоки з костробетону. Все це може бути хорошим джерелом доходів для українських фермерів, але існуючі перепони і необхідність додаткових витрат відбивають у більшості з них бажання займатися таким бізнесом. Тому коноплями в Україні в даний час зайнято менше ніж 5 тис. га сільськогосподарської землі», — стверджують аналітики.

Особливості вирощування технічних конопель. Рекомендації Інституту луб'яних культур НААН
Читати по темі:

У Національній академії аграрних наук підрахували, що сьогодні на насінні конопель можна заробляти до 700 доларів з гектара, при цьому рентабельність становитиме близько 50%. Якщо додати переробку трести, то прибуток збільшиться до 2 тис. доларів/га. Разом з тим, у разі прийняття закону, що передбачатиме легалізацію медичного канабісу, рентабельність такого бізнесу може сягати 100 тис. доларів/га.

«Таким чином, вирощування технічних конопель в Україні в сучасних умовах досить рентабельний, хоч і клопіткий, вид бізнесу. Нею варто займатися тим, хто не боїться організаційних труднощів, з прицілом на майбутню можливу легалізацію лікарського канабісу», — зазначають аналітики Pro-Consulting.