13 січня 2020, 18:00, Україна

Рентабельність вирощування сливи напряму залежить від якості отриманої продукції — аналітики

За даними аналітиків Pro-Consulting, вже у 2017 році частка сливи досягла 37%, а вишня стиснулася до 30-31%. Цього ж року спостерігався справжній сливовий прорив у зовнішній світ. Україні вдалося за рік продати відразу 8 тис. тонн свіжої сливи на суму 6,2 млн доларів.

«Завдяки цьому, наша країна відразу увійшла до першої двадцятки світових експортерів слив. Правда експертів насторожувало те, що основними покупцями вітчизняної продукції виявилися Польща і Білорусь. Була підозра, що перша перепродує перероблені українські сливи на високомаржинальні ринки ЄС, а Білорусь, за усталеною вже схемою, направляє їх до Росії. Природно, що такі контракти не можуть відрізнятися особливою стабільністю, що і проявилося вже в наступному році», — йдеться в повідомленні.

У 2018 році українські сливи знову припинили купувати. На думку аналітиків, причиною може бути хороший урожай слив в країнах-конкурентах, а також перекриття поставок санкційних товарів в РФ. Так, провідний експортер слив — Чилі — викинула на світовий ринок відразу 120,6 тис. тонн, що на 24% більше, ніж у 2017 році і потіснила з першого місця Іспанію. Тим часом, Туреччина — наростила експортні поставки слив за той же період в півтора раза, а якщо взяти останні чотири роки, то в 5,2 раза.

«Тож не дивно, що місця на ринку для українських слив не знайшлося, вірніше, воно могло б знайтися за рахунок більш низької ціни, але для виходу на преміальні ринки потрібна гарна якість. Адже найбільший дохід виходить від реалізації свіжої сливи, а європейські покупці дуже вимогливі до зовнішнього вигляду і смаку фруктів», — розповідають аналітики.