27 грудня 2019, 17:20, Урожай

На Хмельниччині потепління сприяло поширенню хвороб озимих культур

За даними обстежень проведених спеціалістами фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницької області, рослини озимих зернових культур перебувають у фазі 3-й листок-кущення. На листі рослин озимої пшениці виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу 1-2,5% з розвитком хвороби 0,5%, кореневих гнилей 1,5% рослин. За сприятливих погодних умов осені (тепло, волога) можливе поширення хвороб.

При вибірковому обстеженні озимого ріпаку виявлено, що рослини знаходяться у фазі 6-8 листка-розетки. На листках культури виявлений інфекційний запас інфекції пероноспорозу 1,5-4% з розвитком хвороби 1%, альтернаріозу 1,5% з розвитком хвороби 1%.

«Температурний режим та достатня кількість кормів на більшій території області забезпечують осередкову заселеність мишоподібними гризунами посівів озимих культур та багаторічних трав. Аналіз матеріалів моніторингу, який проводять спеціалісти фітосанітарної безпеки свідчить про середню заселеність та шкідливість гризунів. Так, на посівах озимих зернових та ріпаку заселення складає 35-50% обстежених їх нараховується від поодиноких нір до 4 жилих колоній га, у кожній 2-3 жилих нори. На 30-100% площ багаторічних трав, садах, неугіддях мишоподібних гризунів обліковується по 3-6 мак. жилих колоній на гектарі у кожній по 4-6 жилих нір», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що надалі загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимих культурах, ймовірна в разі не ущільненого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження.