13 грудня 2019, 11:10, Технології

Горох зараз нікому не потрібний — експерт

За результатами поточного року виробництво гороху у заліковій вазі становило 572 тис. тонн, що на 203 тис. тонн менше, ніж у 2018 році. При цьому, середній показник врожайності культури у 2019 році становив 2,5 т/га, а у 2016 році цей показник сягав 3,1 т/га.

Читати по темі: Динамічна інфографіка урожайності ранніх культур у 2016-19 рр.

«5 років назад всі кинулись в горох, доходило до пів мільйона гектарів, а зараз ця культура майже нікому не потрібна. Ті культури, які на світовому ринку не потрібні — вони, звичайно, найбільш ризиковані і зазнають значних коливань. Поки Індія купувала горох, він був цікавий. Індія не купує — горох нікому не цікавий», — розповів Віктор Марценюк, керівник агрономічного відділу МХП.

Віктор Марценюк: Сезон 2019 року був досить «суперечливим»
Читати по темі:

Також експерт не згодний з думкою, що ця культура для сівозміни краща, ніж соя. Віктор Марценюк зазначив, що в компанії краща врожайність ріпаку була на полях, де попередником була пшениця у порівнянні з тими площами, де попередник горох. Сіяти не можна було після цієї бобової культури, адже поле просто пересихало.

«У гороху не така розвинена коренева система. В червні на період збирання він скидає листя і починає сохнути. Ця червнева, липнева спека — вона просто висушує ґрунт. Особливо в останні роки, коли посуха така, що ґрунт як глиба, яку не можна ні виорати, ні скультивувати», — зазначив керівник агрономічного відділу МХП.

Нагадаємо, що раніше аналітики зазначили, що український горох втратив позиції у структурі світового виробництва.

Наталія Демчук, SuperAgronom.com.