8 грудня 2019, 09:00, Україна

Фермер з Львівщини поділився досвідом закладки плантації полуниці

Про це розповіла співвласниця ферми «ФайнаBerry» Іванна Стецьків, передає Kurkul.com.

Повернувшись із фронту у березні 2015 року, її чоловік, ветеран АТО Микола Стецьків задумав створити власну справу. Заснувавши ферму на 10 сотках, він за три роки збільшив її розмір у дев’ять разів.

Пройшовши навчання для підприємців-початківців і центрі зайнятості, Микола успішно захистив бізнес-план і отримав від держави 28 тис. грн на власну справу.

«Є ідея. Треба подумати, що ми можемо робити. Поруч діти бавились і полуницю їли. Отак і почалася «ФайнаBerry», — розповідає Микола Стецьків.

На отримані від центру зайнятості кошти ветеран купив 2 тис. кущів ягід. Але тоді Микола нічого не знав ані про необхідність добрив, ані про кислотність ґрунтів, ані про сорти полуниці — усе робилося навмання. Тому й результат виявився незадовільним: із 2 тис. кущів прижилося лише 800.

Сьогодні на плантаціях фермерського господарства «ФайнаBerry», що розташоване у селі Новосілка Пустомитівського району, ростуть понад 20 тисяч саджанців полуниці. Власники підприємства протягом двох років експериментували та висаджували на одному гектарі земельної ділянки різні сорти ягід, які надходять до них з Італії. Серед таких — Азія, Сирія, Альба, Морано, Антеа та інші.

При висадці та вирощуванні рослин подружжя застосовує європейські технології. Микола Стецьків говорить, що хімічна обробка полуниці для господарства була під знаком табу, і це принесло результат. Низка клієнтів, що раніше страждали на алергію через полуницю, спробували продукт «ФайнаBerry» і не відчули симптомів нездужання.

У планах фермерської родини — поступово збільшити кількість землі для розвитку господарства, а також використання біотехнологій. У 2018 році фермер запустив іще один бізнес — агротуризм. Відвідувачі дегустують, збирають та купують смакоту просто на фермі «ФайнаBerry».