4 грудня 2019, 11:40, Україна

В Україні можливе штучне культивування моху

Німеччина є саме тією країною, де експериментами з вирощування моху займаються вже достатньо давно. Німецькі спеціалісти застосовують штучні плавучі платформи та спеціально підготовані поля для культивування сфагнуму. Такі виробництва мають назву Сфагнум-ферми, пише agro-yug.com.ua.

Перша така ферма культивувала Сфагнум папіл лозний (Sphagnum papillosum) — мох, який утворює щільні килими, зростає на газонах та рідко зустрічається на болотах. Частина моху, що була вирощена у теплицях, розміщували на полі та закривали зверху соломою, яка створює затінений вологий мікроклімат. На 1000 м² знадобилося біля 500 кг соломи та 10 м³ моху.

Присутність вологи є обов’язковою умовою при вирощуванні моху, а великим плюсом є можливість його розмноження методом нарізання на частини та розташування на поверхні. Мох розмножується та росте достатньо швидко.

Інший метод вирощування сфагнуму є його культивування на плавучих платформах. Мох також розкладається на платформу та накривають шаром соломи. Таким чином отримують плавучі килимки. Але основною умовою такого вирощування є низький вміст солей у воді, бо сфагнум не переносить їх присутність у великій кількості та гине. Чудово почуває себе у кислій воді. Також мох погано реагує на удобрення, хоча деякі фахівці все ж рекомендують додавати з обережністю невеличку кількість фосфору та калію. Якщо зайнятися таким вирощуванням на Півдні України, обов’язково необхідно потурбуватися про легке притінення плантації. Для підтримання вологи можна застосовувати гідрогель.

Біомаса сфагнумів є дуже цінною для квітникарів та садівників. Тому серед любителів експериментувати знайшлися й ті, хто спробував вирощувати мох у звичайних лотках у домашніх умовах.

Для Півдня України культивування сфангуму потребує своїх адаптованих до кліматичних умов регіону технологій у зв’язку з посушливим кліматом. Але можливість вирощувати мох різними способами дає надію, що таку корисну рослину можуть вирощувати й місцеві виробники.