8 листопада 2019, 18:05, Україна

Українське господарство вирощує спаржу іноземної селекції

Про особливості вирощування спаржі в Україні розповів Василь Поліщук, генеральний директор компанії «АВ ЛІХТ», яка імпортує до нашої країни саджанці спаржі, пише seeds.org.ua.

Спаржа — відносно нова рослина для українських полів. Лідером з її вирощування сьогодні є далека країна Перу. В Україні культура вважається нішевою, площі її плантацій наразі сягають 100 га, у той час в ЄС її вирощують на 60 тис. га.

«Ми імпортери розсади в Україні. Ми завозимо розсаду вже готову з Нідерландів чи з Німеччини. Чому саме розсаду, а не насіння? Вирощувати з насіння — це дуже кропіткий процес. Там застосовується технологія для якої потрібно бути надзвичайно високим фахівцем. Розсада трішки дорожча від насіння, але, купуючи її клієнт виграє два роки в часі. Її садиш — а вже на наступний рік береш урожай», — ділиться генеральний директор компанії «АВ ЛІХТ».

За словами Василя Поліщука, на сьогодні в Україні немає будь-якої селекції по спаржі, чи бодай місцевої наукової селекції. Є тільки та, що збереглася в диких формах.

«В одному з супермаркетів Києва не так давно бачив перуанську спаржу 500 грамів — 229 грн. А яка урожайність спаржі, як ви думаєте? Від 8 до 12 т/га. Окрім цього, культуру можна вирощувати і в теплиці. Перед Новим Роком зайдіть у супермаркет і ви побачите її вартість: один кілограм — 1000 грн», — наголошує фахівець.