5 листопада 2019, 08:10, Україна

Чорний горіх перспективний для створення захисних лісосмуг та отримання цінної деревини

Про це SuperAgronom.com дізнався на тренінгу «Управління родючістю ґрунту» у ході проведення навчальної програми ФАО «Ґрунтозберігаючі технології у землеробстві», яка проходила 30 жовтня на Київщині.

Як зауважив Керівник ТОВ «Агрофірма «Колос» Леонід Центило, високу продуктивність саджанців забезпечує насамперед належний догляд за кореневою системою. Окрім отримання прибутку з деревини, лісозахисні смуги з насаджень горіхів дозволять забезпечити необхідний захист посівів від вітрової ерозії.

«Наша мета — підібрати підходящу кореневу систему, в тому числі і для волоського горіха. Наразі такою основною є горіх чорний. А основою для росту саджанців слугує багатокомпонентний компост, бактеризація ґрунту відповідними мікроорганізмами, достатня кількість води на початкових етапах росту», — зауважив Леонід Центило.

За словами фахівців, порівняно з традиційними горіхоплідними культурами сорти чорного горіха є більш зимо- та посухостійкими.

«З огляду на кліматичні зміни, перспективною для горіхоплідних культур є коренева система саме чорного горіха. Окрім цього, вдається отримати високий прибуток від деревини. Для прикладу, якщо вартість куба черевного дуба сягає 20 тис. грн, то з чорного горіха вдасться отримати 120 тис. грн. Деревина вдвічі легша та міцніша від того ж червоного дуба», — додав Олександр Орел, виконавець і координатор горіхового проекту.