16 жовтня 2019, 15:20, Посівна

Поля ріпаку на Рівненщині заселяють гризуни

За даними фітосанітарного моніторингу, перша декада жовтня була на 2-3ºС нижчою від багаторічних. На початку декади середньодобові дані температури становили 13-17ºС, а на кінець — знизились до 2-3ºС. Про це повідомляють в ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області.

«Невеликі опади (42-57% декадної норми) випадали дуже нерівномірно, середня вологість повітря утримувалась в межах 71-78%. Підвищення вологості повітря та вологозабезпечення ґрунту сприяло посіву зернових культур, проростанню зерна та появі сходів», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що озимий ріпак наразі перебуває у фазі розвиненої розетки у доброму стані.

На посівах культури на кінець декади спостерігався розвиток мишоподібних гризунів, на 12-19% обстежених площ налічувалось 1-1,5 жилих колоній гризунів на гектар. На сходах зернових культур мишоподібні гризуни не виявлені.

«Посіви озимого ріпаку на початку декади в денні години ще пошкоджувались білокрилкою, несправжніми гусеницями пильщика та гусеницями підгризаючих совок на кінець декади зниження нічної температури до мінус 2ºС практично припинило їх життєдіяльність», — йдеться і повідомленні.

Окрім цього, оптимальні температури та вологість повітря призвели до появи альтернаріозу та фомозу в посівах озимого ріпаку, якими охоплено 2-4% рослин. На падалиці зернових культур запас інфекції борошнистої роси — 10-15% рослин, 6-10% бурої іржі, 3-5% септоріозу, що передує їх прояву на посівах озимини.

Читати по темі: Технологія вирощування ріпаку. Як розкрити потенціал насіння?